Linkovi

Izvješće State Departmenta o vjerskim slobodama (24/12/03) - 2003-12-24


Sloboda vjere univerzalno je pravo koje priznaju međunarodni zakoni i vjerske tradicije diljem svijeta. Međutim, kako je rekao zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage, “milijuni ljudi u mnogim zemljama ne uživaju u tom pravu”. To je izjavio u govoru održanom 18. ovog mjeseca prilikom predstavljanja Petog godišnjeg izvješća Državnog tajništva o slobodi vjere u svijetu. Gospodin Armitage je dodao: “Iz izvještaja ćete saznati o zemljama koje se koriste represivnim i okrutnim mjerama kako bi pod nadzorom držali vjeru i njeno prakticiranje. Saznat ćete o drugim zemljama koje su neprijateljski raspoložene prema manjinskim vjerama ili ‘nepriznatim’ religijama, te koje toleriraju i podupiru progon i diskriminaciju. Uočit ćete da postoje zemlje s diskriminirajućim zakonima i zakonima koji promiču jednu vjeru na račun drugih.”

John Hanford je amarički ambasador za udrugu za Međunarodnu vjersku slobodu. On je mišljenja da je sloboda vjere “u mnogim slučajevima odviše krhka, zanemarena i kršena. Mnogi vjernici natjerani su u tajnosti prakticirati svoju religiju, a ne u sigurnosti, te su prisiljeni u strahu i pod prijetnjama držati se svojih vjerovanja, umjesto u atmosferi mira i sigurnosti. Mnogi drugi pate zbog svoje vjere, te su izloženi batinjanju, mučenju, pritvaranju, hapšenju i smrti. Među primjerima kršenja slobode vjere su i pokušaji totalitarnih i autokratskih režima da nadziru vjeru i njeno prakticiranje. Gospodin Hanford je istaknuo da su ti pokušaji “vidljivi u zemljama poput Sjeverne Koreje, Kine, Vjetnama i Burme. Sjeverna Koreja, rekao je on, vjerojatno je primjer “najlošije atmosfere glede slobode vjere u svijetu”.

U drugu kategoriju spadaju zemlje u kojima vlasti promiču dominantnu religiju, te se neprijateljski drže prema onim vjerama koje ne podržavaju. Tu se nalaze države poput Saudijske Arabije, Irana, Sudana i Turkmenistana. Gospodin Hanford je dodao da su u zemljama kao što su Egipat, Indonezija i Nigerija zabilježeni primjeri nemara i diskriminacije od strane državnih vlasti prema manjinskim ili nepriznatim religijama. U državama poput Bjelorusije i Rusije postoje diskriminirajući zakoni, te zakoni koji određene vjere stavljaju u nepovoljni položaj. Sjedinjene Države i dalje će se boriti protiv vjerskog prognanstva, diskriminacije i netolerancije, gdje god do njih dođe. Kako je rekao predsjednik George Bush, sloboda vjere je “osnovna sloboda čovjekove duše.”

XS
SM
MD
LG