Linkovi

Praznik pripovjetki (24/12/03) - 2003-12-23


U rezidenciji američkog predsjednika, tradicija je da Prva dama izabere temu svečanih ukrasa za proslavu blagdana. Kao bivša bibliotekarka, Laura Bush je za ovogodišnju temu odabrala pripovjetke i likove iz njoj najomiljenijih dječjih knjiga.

Predstavljajući 'sedmoj sili' ovogodišnje ukrase u Bijeloj kući, Prva dama Laura Bush nije gubila mnogo vremena na tradicionalne božićne borove, okićene kuglicama, majušnim žaruljicama i drugim ukrasima. Svoju je novinarsku publiku gospođa Bush radije odmah povela u obilazak tematskih inscenacija, postavljenih diljem Bijele kuće, u kojima su prikazani likovi iz dječje književnosti.

"Na kaminu vidite likove iz knjige koja mi je kao djetetu bila najdraža - "Male ženice". Tu su sve četiri sestre i Marmy. S druge strane su Nancy Drew i dječaci Hardy. Jako sam voljela te knjige. Tu je i najnoviji bestseller, koji sam čitala upravo ovog ljeta - Harry Potter. Uživala sam u svih pet knjiga i u otkriću nove spisateljice," kazala je gospođa Bush.

Među likovima iz dječje književnosti, izrađenim od kartona i ljepenke, koji krase predsjedničku rezidenciju, nalaze se i vječni ljubimci publike svih dobi: 'Znatiželjni George', 'Mačak u šeširu', te 'Alisa u zemlji čuda'. Glavni božićni bor u Bijeloj kući, - preko pet metara visoko stablo okićeno s 13 tisuća i 500 žaruljica -, u svojoj je raskoši gotovo zasjenjen tematskom postavom u svom podnožju - desecima i desecima živopisnih slikovnica. I, konačno, pri izlasku, u predvorju - završni pogled na blagdanske ukrase Bijele kuće - šarene girlande, ukrašene sličicama iz pripovjetki i neobični čuvari: tri metra visoki 'orašari', vojnici iz nezaobilaznog baleta Petra Iljiča Čajkovskog 'Ščelkunščik'.

XS
SM
MD
LG