Linkovi

Američka viza, uz digitalnu provjeru identiteta (24/12/03) - 2003-12-23


Američka vlada uvodi novi sustav izdavanja viza za strance kojem je glavni cilj verifikacija identiteta osobe koja traži američku vizu.

Riječ je o jednom od sigurnosnih problema koji su dominirali razdobljem od 11. rujna 2001. godine – kako biti siguran da je konkretni posjetitelj koji stiže na američku granicu zaista onaj kojem je u njegovoj domovini izdana američka viza? Kako biti siguran da se ne radi o teroristu? Od petog siječnja, osobe koje traže američku vizu bit će fotografirane a uzet će im se i otisci prstiju, putem digitalne tehnologije kojom su već opremljeen američke ambasade i konzulati u inozemstvu. Te, takozvane bio-metričke informacije ulaze u bazu podataka i uspoređuju se sa fotografijom i otiscima prstiju putnika pri ulasku u Ameriku.

Kako to konkretno funkcionira objašnjava zamjenik ministra za domovinsku sigurnost Asa Hutchinson. "Postojat će digitalni trag otisaka prstiju te fotografija svakog putnika. Po prvi put u povijesti, bit ćemo u mogućnosti da provjerimo identitet svakog putnika koji s vizom dolazi u Sjedinjene Države."

Program se zove “U-S Visit” i kroz njega će proći svi stranci koji žele posjetiti Sjedinjene Države, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze. Cilj programa je brza provjera identiteta osobe na čije je ime izdana viza. Stranci će biti na isti način kontrolirani pri odlasku iz zemlje, kako bi se vidjelo jesu li ostali u njoj duže no što im viza dopušta. U prvoj fazi, program U-S Visit počeo se primjenjivati na 115 američkih aerodroma i u manjem broju luka. Do 2006. Program će se proširiti na sve kopnene granične prijelaze, od Kanade do Meksika.

Asa Hutchinson napominje da ovoj proceduri neće biti podvrgnuti državljani zemalja koje sa Sjedinjenim Državama imaju sporazum o uzajamnom ukidanju viza. On dodaje da je postupak brz te da mu nije namjera da povredi osobnu privatnost putnika. Osobe koje učestalo posjećuju Sjedinjene Države ubrzo će shvatiti da novim postupkom verifikacije identiteta – štede na vremenu.

"Kad stranac posjećuje Sjedinjene Države drugi put, njegov se identitet brzo provjerava, brzo se provjerava činjenica da je postupao u skladu s vizom, te je njegov ulazak u zemlju zato znatno olakšan i ubrzan."

Asa Hutchinson, zamjenik ministra domovinske sigurnosti, napominje da će Sjedinjene Države i u budućnosti strance dočekivati dobrodošlicom. Međutim, u vrijeme kad cijelom svijetu prijeti terorizam, Sjedinjene Države imaju pravo na mjere kojima se provjerava identitet stranih posjetitelja.

XS
SM
MD
LG