Linkovi

Dvoje poginulih u kalifornijskom potresu (23/12/03) - 2003-12-23


Kaliforniju je pogodio snažan potres u kojem su život izgubile dvije osobe. Žrtve su zabilježene u gradu Paso Robles kad se srušila jedna zgrada u povijesnom centru.

Potres jačine 6,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici dogodio se u 11 sati i 16 minuta po lokalnom vremenu u blizini San Simeona, ali se osjetio od San Francisca do Los Angelesa. Dvije osobe izgubile su život kada se jedna dvokatnica iz 19. stoljeća srušila u blizini Paso Roblesa. Potres je bio snažan, ali Kalifornija ima rigorozne graditeljske standarde što je pridonjelo malom broju žrtava. Znanstvenik Tom Heaton kaže da je većina modernih zgrada sigurna u potresu ovakve jačine.

"Kad imate dobro izgrađene zgrade onda možete preživjeti veoma ozbiljno ljuljanje. Čak i u slučaju znatne štete na strukturi objekta, ljudi obično prežive potres."

U gradovima Paso Robles i San Luis Obispo potres je izazvao pucanje plinskih i vodovodnih cijevi, a zabilježena je i druga manja materijalna šteta. Iz obližnje nuklearne elektrane nije prijavljena nikakva šteta. (hp)

XS
SM
MD
LG