Linkovi

WP: Povećanje popularnosti predsjednika Busha (23/12/03) - 2003-12-23


Na naslovnoj stranici Washington Posta jedan od glavnih naslova tiče se povećanja popularnosti predsjednika Busha koja je potaknuta nedavnim hvatanjem Saddama Husseina. Prema anketi koju su zajednički proveli Washington Post i informativni program televizijske mreže ABC, 59 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja svoj posao. To predstavlja najveću razinu podrške za američkog čelnika od kolovoza.

Amerikanci imaju sve veće povjerenje politiku predsjednika Busha, kako u Iraku, tako i na polju ekonomije. Sada 60 posto građana podržava američku politiku u Iraku za razliku od 48 posto sredinom studenoga. Što se ekonomije tiče 51 posto Amerikanaca daje predsjedniku pozitivnu ocjenu. To je prvi put od travnja da većina građana odobrava predsjednikovu ekonomsku politiku.

U demokratskoj utrci za stranačku predsjedničku nominaciju povećava se prednost Howarda Deana, pokazuje anketa Washington Posta i ABC-a. Bivši guverner Vermonta uživa podršku 31 posto registriranih demokratskih birača, a prije svega tjedan dana taj broj je glasio 20 posto. Istraživanje je, međutim, pokazalo da jako malo demokratskih birača zna pojedinosti o Howardu Deanu, a neki ne znaju ništa.

New York Times se, pak, osvrće na državnog tajnika Colina Powella i njegovu ulogu unutar Bushove administracije. “Ovo je još jedna sezona frustracija za državnog tajnika Colina Powella. Nakon godine različitih rezultata u osiguravanju podrške za američku akciju u Iraku gospodin Powell se oporavlja od operacije dok bivši državni tajnik James Baker zastupa američku administraciju u razgovorima s Europljanima o budućnosti Iraka.

Kad je uhvaćen Saddam Hussein tu vijest Colinu Powellu nije prenio predsjednik Bush nego njegova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice. Unatoč svemu tome, piše New York Times, gospodin Powell kaže da je odlučan kao nikad da se suprostavi percepcijama prema kojima su diplomacija – a naročito njegova vlastita uloga – marginalizirani u administraciji opsjednutoj ratom i terorizmom.

XS
SM
MD
LG