Linkovi

SAD: Povišena opasnost od terorističkog napada (22/12/03) - 2003-12-22


Američka vlada povećala je procjenu opasnosti od terorističkog napada priopćivši da se radi o najvećoj prijetnji od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

Razina opasnosti od terorističkog napada povećana je za jedan stupanj. Na vladinoj ljestvici od pet stupnjeva, označenih različitim bojama, trenutno je na snazi narančasta, odnosno druga najviša razina. To znači da će Amerikanci provesti božićne blagdane pod povećanom opasnošću od terorističkog napada. Ministar domovinske sigurnosti, Tom Ridge, formalno je objavio vladinu odluku. Prema njegovim riječima, bilježi se znakovito povećanje obavještajnih izvješća koja ukazuju na mogućnost napada.

"Ovi vjerodostojni izvori ukazuju na mogućnost napada na našu domovinu oko božićnih blagdana i nakon toga."

Gospodin Ridge je rekao da ekstremisti u inozemstvu očekuju napade koji bi po svom obimu bili jednaki, a možda i veći od onih 11. rujna 2001. godine. Ministar domovinske sigurnosti pozvao je Amerikance da ne paničare, ali da se, prema njegovim riječima, ponašaju u skladu sa zdravim razumom. Osim ovog upozorenja Državno tajništvo je objavilo priopćenje u kojem se sve Amerikance u inozemstvu upozorava na mogućnost terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG