Linkovi

Oženjeni muškarci - češće depresivni (23/12/03) - 2003-12-22


Muškarci koji su oženjeni češće pate od depresije i anksioznosti od onih koji jednostavno samo žive s partnerom, pokazuje nova studija britanskih znanstvenika. Potpuno je suprotan slučaj sa ženama, koje su mnogo stabilnije kada su ili u braku ili uopće nisu u vezi s muškarcem.

Znanstvenici Sveučilišta Queen Mary, u Londonu, temelje svoje zaključke na odgovorima koje je u kontroliranom upitniku dalo više od 4 tisuće 400 muškaraca i žena mlađih od 65 godina.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu "Journal of Epidemiology and Community Health", mentalno zdravlje i muškaraca i žena daleko je bolje u dugotrajnim i dugoročnim vezama, nego u kratkim, serijskim odnosima. Prekidi veza za žene su teži nego za muškarce, a posebice ih teško podnose žene koje su sa svojim partnerima samo živjele, ali ne i bile udate.

Studija također ukazuje da su žene koje nikada nisu bile u nekoj vezi boljeg mentalnog zdravlja, nego one koje su voljele i rastajale se.

Autori kažu da će se budućim istraživanjima podrobnije pozabaviti razlikama među spolovima po pitanju međusobnih veza i odnosa.

XS
SM
MD
LG