Linkovi

Božićne čestitke Bijele kuće (23/12/03) - 2003-12-22


Još otkako je 1843. godine, u Londonu, iz tiskare izašla prva Božićna čestitka, pismene želje za sretne i ugodne blagdane nikada nisu bile samo znak pažnje; one su sve to vrijeme i važno pomagalo političara. A, od svih političara u povijesti, najpredaniji pošiljatelji Božićnih čestitki već više od stoljeća su američki predsjednici.

Abraham Lincoln bio je prvi američki predsjednik koji je uočio politički probitak u Božićnoj poruci dobre volje, a, pritom, uobličio lik Djeda Mraza kakav je danas poznat diljem svijeta.

Tijekom američkog građanskog rata, u kojemu se vlada, sa sjevernjačkim saveznim državama, borila protiv robovlasničkih južnjačkih država, tadašnji predsjednik Lincoln zatražio je od političkog karikaturiste Thomasa Nasta da naslika Djeda Mraza s vojnicima Sjevernjaka, kako bi podigao moral vojske.

Ta prva naslikana verzija Djeda Mraza, iz kista gospodina Nasta, prikazala je debeljuškastog djedicu u crvenom odijelu sa širokim pojasom. Slika vedrog djedice na strani Sjevera navodno je imala jako demoralizirajuće djelovanje na postrojbe Juga, koje su nedugo nakon toga i izgubile rat.

Otada, pa do Drugog svjetskog rata, slanje predsjedničkih blagdanskih čestitki uglavnom je bilo umjereno i ograničeno na državničko-političke krugove. No, rat je pružio priliku da se stanovnicima okupiranih zemalja malo podigne raspoloženje obećanjem pomoći kroz vedre i, često, humorističke Božićne čestitke.

Sve do danas, od svih čelnika u svijetu, američki predsjednici imaju najbrojnije popise primatelja čestitki. Ove godine, predsjednik Bush i prva dama Laura Bush poslali su milijun i pol Božićnih čestitki, oborivši tako rekord od milijun čestitki koji su sami postavili prošle godine.

No, za razliku od Abrahama Lincolna, koji je namjerno koristio Djeda Mraza za demoralizaciju vojnika Juga, noviji američki predsjednici brižno paze da njihove poruke dobrih želja nikoga ne povrijede. Upravo zato, niti jednom se primatelju čestitke ne poželi 'sretan Božić' - to bi bilo previše isključivo i potencijalno uvredljivo za primatelje koji slave hanukku, diwali, bajram, ili uopće ne slave. Umjesto toga, šalje se 'blagdanska čestitka'.

Ustvari je sadašnji predsjednik Bush, - sam odani kršćanski vjernik -, prekinuo unekoliko tu 'sveobuhvatnu' tradiciju: već drugu godinu za redom, predsjedničke čestitke sadrže citat iz Biblije. Ovogodišnji citat je iz Knjige Joba: "Dao si mi život i dragu ljubaznost, a Tvoja je skrb očuvala moj duh." Iza navoda, slijedi i poruka Prve obitelji: "Želimo vam da slavite radosti vjere, obitelji i prijateljstva u ovim blagdanskim danima i zauvijek."

XS
SM
MD
LG