Linkovi

Kraj epske trilogije o Srednjoj Zemlji - 'Povratak kralja' (22/12/03) - 2003-12-21


Vjerojatno najambiciozniji projekt u povijesti filma, trilogija 'Gospodar prstenova' došla je do svog uzbudljivog finala, posljednjim nastavkom 'Povratak kralja'. Svijet mašte J.R.R. Tolkiena spojio se s maštovitošću i vizijom redatelja Petera Jacksona u film koji je izazvao neslućeno zanimanje publike diljem svijeta.

Putovanje, koje je započelo prije dvije godine 'Družbom prstena', a nastavilo se prošle godine s 'Dvije kule', sada je došlo svom kraju. Vojske ljudi pripremaju se za bitku koja će okončati sve bitke protiv sila zla, a sudbina 'Srednje Zemlje' ovisi o malenom hobitu Frodou i njegovoj misiji da magični prsten baci u vatreno grotlo u kojemu je bio iskovan i tako spriječi da padne u ruke tim silama zla.

Poput prva dva nastavka 'Gospodara prstenova', i 'Povratak kralja' slijedi mitologiju koju je prije 50 godina stvorio profesor staroengleskog jezika s Oksforda, J.R.R. Tolkien. Njegov svijet vilenjaka i ratnika, polutana hobita i čarobnjaka oživio je na velikim ekranima zahvaljujući maštovitosti i viziji ko-scenarista, producenta i redatelja Petera Jacksona: "Uvijek mi se činilo da je 'Povratak kralja' pravi razlog za stvaranje čitave trilogije. To jesu tri filma, ali treći na izvjestan način opravdava postojanje prva dva. Oni vode ka ovom trećem, koji i njih stavlja u puni kontekst."

Na čelu međunarodne glumačke postave američki je glumac Elijah Wood kao hobit Frodo. On kaže da, jednako kao i on, i velik broj drugih protagonista smatra da je upravo treći dio najbolji dio čitave trilogije: "To je kraj puta. To je kulminacija svega na čemu smo toliko dugo radili. To je najemocionalniji i najintenzivniji dio priče, ali i najmračniji. Svi smo upravo i najviše voljeli taj dio priče i najviše u dali u njegovom snimanju. Iz perspektive glumca, za sve nas to je bio najveći izazov, a i najzanimljiviji dio jer je svaki lik sučeljen sa svojim vlastitim raspletom, a i sa završetkom čitave sage."

Drugi je nastavak uveo lik Golluma: nekad hobit po imenu Smeagol, on se, pod užasnim utjecajem magičnog prstena, pretvorio u izobličenog patuljka, koji prsten naziva 'precious', 'dragocjen'. Golum je jedan od ključnih likova u 'Povratku kralja'.

Čak i više nego u prethodnom filmu, Golum je zadivljujuća kombinacija lika stvorenog kompjuterom i glumačkih i glasovnih vještina engleskog glumca Andyja Serkisa: "Mislim da bi publika trebala biti, - ako smo dobro uradili svoj posao -, nesigurna volimo li ga ili mu vjerujemo ili ga, pak, smatramo nezamjenjivim. Na koncu, moralna odgovornost se prebacuje natrag na publiku da sama odluči."

Sir Ian McKellen tumači lik čarobnjaka Gandalfa, a Viggo Mortensen glavnog junaka, Aragorna. Njujorčanin Mortensen vjeruje da je posljednji nastavak trilogije točno 'uhvatio' one mitske elemente koji Tolkienovu sagu čine vječnim klasikom: "To je priča koja je već rečena tisuću puta na različite načine: priča o pojedincima kojima se pruža prilika da nešto učine, a na njima je da to zaista i učine. Nije bitno je li netko vilenjak ili Aragorn; bitno je prihvati li se dana odgovornost. To je nešto što postoji u svakodnevnom životu svakog od nas i mislim da upravo zato publika, bez obzira radi li se o najrazličitijim zemljama, toliko voli tu priču."

'Možda će doći dan kada će ljudima ponestati hrabrosti, kada ćemo se odreći prijatelja i prekinuti svako drugarstvo … ali, taj dan nije danas. Danas se borimo!' Tom porukom glavnog junaka, filmska radnja i dostiže svoj vrhunac i na mnoge oči tjera suze ganuća … i ne po prvi puta tokom filma.

U ostalim ulogama pojavljuju se, između ostalih: Orlando Bloom kao vilenjački ratnik Legolas, John Rhys-Davies kao borbeni patuljak Gimli, te Sean Astin kao hobit Sam, Frodov odani vrtlar i suputnik u teškoj misiji. Glazbu za film je skladao Howard Shore, koji je već za prvi nastavak bio nagrađen Oskarom.

XS
SM
MD
LG