Linkovi

U SAD jača raspoloženje protiv brakova homoseksualaca (21/12/03) - 2003-12-21


New York Times donosi rezultate ankete, koju je proveo zajedno s televizijskom mrežom CBS o pravu na brak homoseksualaca, a prema kojoj postoji rasprostranjena podrška amandmanu na američki Ustav kojim bi se takvi brakovi zabranili. Rezulati ankete također pokazuju da postoji općenito neraspoloženje prema homoseksualnim vezama, što znači da bi potencijalno ovo pitanje na sljedećim izborima moglo podijeliti demokrate, istovremeno pružajući priliku za dobre rezultate republikancima.

U izvješću se navodi da 53 posto Amerikanaca smatra brak pitanjem vjere. Unutar ove skupine ispitanika 71 posto protivi se brakovima homoseksualaca. Slično tomu je druga skupina od 33 posto Amerikanaca koja smatra brak pitanjem zakona, od kojih 53 posto tvrdi da podržava homoseksualne brakove. Najpozitivnije raspoloženje prema homoskesualcima bilježi se kod ispitanika iz dobne skupine ispod trideset godina, kao i kod onih koji osobno poznaju homoseksualce.

Ovdje u glavnom gradu Sjedinjenih Država Washingotn Post donosi tekst o ekskluzivnim stanovima pokraj hotela Ritz Carlton u četvrti Georgetown. Riječ je o najskupljim stambenim jedinicama u Washingtonu, piše Post od kojih se najveće prodaju za čak 9 milijuna i 200 tisuća dolara. Samo cijena održavanja takvog stana košta 6000 dolara mjesečno. Uz pet spavaonica, tu su i posebne mramorne kupaonice, posebni hladnjaci od nerđajućeg čelika koji koštaju 6 i pol tisuća dolara po komadu, a na usluzi vam je 24 sata dnevno i kuhinja glasovitog hotela Ritz Carlton, u čijem sklopu se stanovi i nalaze. Najeftinije stambene jedinice u ovoj zgradi koštaju oko 2 milijuna dolara.

Washington Post piše kako ovo pokazuje da glavni američki grad postaje sve sličniji New Yorku gdje su bogati stanovnici odbacili velike kuće i dvorišta kako bi ih zamijenili luksuznim stanovima veličine košarkaškog igrališta. Međutim, na raspolaganju je 28 takvih super-luksuznih stanova, a od travnja su prodana samo dva, dok se još dva nalaze pod ugovorom. Iza projekta stoji tvrtka Millenium iz New Yorka, a prema pisanju nedjeljnog Washington Posta u projekt su izravno investirali, između ostalih, milijarder George Soros, investicijska tvrtka Goldman Sachs i skupina njemačkih osiguravajućih kompanija.

XS
SM
MD
LG