Linkovi

Pet Saddamovih pomagača - niti jedan na špilu karata! (20/12/03) - 2003-12-20


New York Times donosi još jedan tekst o hvatanju Saddama Husseina. Opisuje se kako su američki specijalni budno pratili kretanje jednog od savjetnika Saddama Husseina, koji je naposljetku prošli petak doveo američke vojnike do skloništa na kojem se Saddam skrivao pokraj Tikrita.

U tekstu se opisuje kako je u stalnom kontaktu s bivšim iračkim diktatorom bilo pet osoba – sve bivših dužnosnika iračkih službi sigurnosti. Svaki od tih suradnika bio je zadužen za određene zadatke. Jedan se bavio logističkim pitanjima, jedan planiranjem, jedan operacijama, jedan financijama, a peti - koji je dao pravu informaciju američkim istražiteljima – bio je neka vrsta Saddamova šefa osoblja.

Zanimljivo je da nijedan od njih nije bio na glasovitom špilu karata od 55 najtraženijih pripadnika bivšeg režima. Američki vojni dužnosnici vjeruju da je svrgnuti diktator kroz ovu skupinu upravljao pobunom i napadima na postrojbe koalicije.

Washington Post podsjeća da je jučerašnja nenadana objava Libije da će uništiti oružja za masovno uništavanje došla nakon dva desetljeća međunarodne izolacije i vjerojatno najtežih sankcija ikad uvedenih protiv neke zemlje.

Po mišljenju ovog lista, ali i brojnih analitičara, sankcije su dovele libijskog čelnika Moamara Gadafija pod takav pritisak da je morao potražiti način za okončanje ekonomske i političke izolacije koje prijete njegovoj režimu. Međutim, nije slučajnost sasvim sigurno – piše ovaj list - da je do libijskog preokreta u pregovaranju došlo prije devet mjeseci – u vrijeme početka invazije na Irak.

U svojoj analizi autori teksta u Washington Postu navode i riječi jednog neimenovanog višeg dužnosnika administracije predsjednika Busha koji je rekao da je "invazija na Irak poslala snažan signal vladama širom svijeta da ukoliko Sjedinjene Države osjete da im se prijeti oružjem za masovno uništavanje, spremne su djelovati protiv bilo kojeg režima koji nije spreman promijeniti svoje ponašanje".

XS
SM
MD
LG