Linkovi

Dow Jones - 10 278 (20/12/03) - 2003-12-20


Na američkim burzama industrijski prosjek Dow Jones završio je četvrti dan zaredom na najvišoj razini u posljednjih 19 mjeseci. Na kraju dana iznosio je 10278.

Međutim, širi i reprezentativniji index Standard and Poor 500 zabilježio pad vrijednosti od jednog boda i zaustavio se na 1088, dok je tehnološki indeks Nasdaq izgubio 5 bodova i na kraju dana jučer iznosio je 1951 bod.

Rast vrijednosti jučer su zabilježili i burzovni indeksi u Britaniji i Njemačkoj, dok je u Francuskoj zabilježio blagi pad.

******

Proizvođač softvera RealNetworks podnio je tužbu u vrijednosti od milijardu dolara protiv kompanije Microsoft u sporu oko sve većeg tržišta za glazbeni i video, odnosno, filmski softver.

Proizvođač RealPlayera tvrdi da Microsoft monopolizira tržište otežavajući korisnicima uporabu bilo kojeg drugog softvera osim vlastitog Media Playera.

U sličnom pravnom sporu u Europi, Europska komisija razmatra mjeru kojom bi prisilila Microsoft da izdvoji Media Player iz operativnog sustava za osobna računala.

******

Druga po veličini hipotekarna i stambeno-kreditna kompanija u Sjedinjenim Državama, Freddie Mac, kojoj je pokrovitelj vlada, sučeljena je s globama u visini od više milijuna dolara zbog skandala oko neispravnog knjigovodstva.

Zbog naizmjeničnog potcjenjivanja i precjenjivanja prihoda - ovisno o trenutnoj potrebi - a u ukupnoj visini od pet milijardi dolara, regulatorno tijelo američke vlade globama kažnjava dva svojedobna direktora te kompanije u visini od 38 milijuna dolara.

Već ranije je ta kompanija bila kažnjena globom od 125 milijuna dolara, a tri glavna direktora su smijenjena.

XS
SM
MD
LG