Linkovi

Bush želi ranu prednost nad demokratskim suparnikom (30/11/03) - 2003-11-30


Washington Post izvještava da je kampanja za reizbor predsjednika Busha iznimno aktivna. Stožer za ponovni izbor američkog predsjednika očekuje još jedne neizvjesne izbore te je počeo s najvećim okupljanjem aktivista u bilo kojoj modernoj predsjedničkoj kampanji. Na internet stranicama Bushove kampanje svoju spremnost za pomoć izrazilo je šest milijuna Bushovih pristaša što je deset puta više nego što ih ima trenutno vodeći demokratski pretendent na Bijelu kuću, bivši guverner Vermonta Howard Dean. Bushova izborna ekipa želi registrirati još tri milijuna novih republikanskih birača.

Navedena akcija dio je napora da se stekne rana prednost pred demokratima u borbi za mobiliziranje birača na izborima koji će se održati u studenom. Pored toga, Bush daleko vodi u sredstvima prikupljenima za financiranje kampanje. Prema najnovijim podacima na računima njegovog izbornog stožera već se nalazi više od 105 milijuna dolara, a cilj je sa se prikupi 170 milijuna dolara. Nikada u povijesti neki kandidat u predsjedničkoj kampanji nije raspolagao s ovolikim sredstvima, piše Washington Post.

New York Times se osvrće se na stanje iračke naftne industrije upozoravajući da su, unatoč stotinama milijuna dolara, što ih je uložila američke vlada, iračke zalihe nafte u lošem stanju. U naftnom polju u Kirkuku u naftne rezerve ulijeva se previše vode, a slični problemi su uočeni i drugdje. Stručnajaci koji poznaju prilike kažu da su godine lošeg upravljanja uzele svoj danak, a neki upozoravaju da užurbani pokušaji da se eksploatacija nafte vrati na prijeratnu razinu prijeti smanjenju produktivnosti na dugi rok, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG