Linkovi

In America (2/2/04) - 2003-11-30


Nova drama Jima Sheridana, filmskog redatelja irskog podrijetla, o jednoj obitelji koja započinje novi život u stranoj zemlji, inspirirana je iskustvima iz njegovog osobnog života.

Obitelj Sullivan u Americi počinje svoj život od početka. Sarah i Johnny, zajedno sa svojim mladim kćerima Christy i Ariel, prelaze kanadsku granicu glumeći zadovoljne turiste, ali s gotovo očajničkom željom da pobjegnu od osobne tragedije koja ih je zatekla u Irskoj.

Stan pronalaze u jednoj lošoj četvrti New Yorka, jedinom mjestu na kojem mogu priuštiti život. Dok se Johnny, nesuđeni glumac, sučeljava s beskrajnim lancem audicija i odbijanja, Sarah se s kćerima pokušava prilagoditi životu u Americi.

Emma i Sarah Bolger, sestre iz Dublina, glume dvije sestre u filmu, Ariel i Christy. Jedanaestgodišnja Sarah kaže joj se sviđa tema filma - kako naučiti prevladati prošlost. "Ono što ovu obitelj čini jedinstvenom je to da uspijeva mnogo toga prebroditi. Recimo, tragediju koja im se dogodila još u Irskoj - umro im je sin i brat. Kad su došli u Ameriku pružila im se jedinstvena prilika da ostave prošlost za sobom. To je čarobna stvar koja kao da daje pozlatu cijelom filmu."

Redatelj Jim Sheridan, bio je nominiran za Oskara svojim predhodnim filmovima "My Left Foot" i "In the Name of the Father". Scenarij za fil In America napisao je sa svojim odraslim kćerima Naomi i Kirsten. Film je inspiriran njihovim osobnim iskustvima pri emigraciji iz Irske u Ameriku. Mnoge su se situacije iz filma obitelji Jima Sheridana dogodile i u stvarnosti.

Jim Sheridan kaže da nije želio da glumci, a posebice glumci-djeca, budu zastrašeni tom stvarnošću: "Premda su se mnoge scene zaista i dogodile u životu, pri njihovom snimanju pravio bih se da nemam pojma što se zapravo zbiva. Pitao bih, 'Što se u ovoj sceni događa?'. Kad bi mi odgovorili pravio bih se da sam iznenađen. Rekli bi svoje, a ja bih uzvratio da neka pokušaju to odglumiti, pa ćemo vidjeti kako ispadne. Na neki način ja bih uništio scenu a oni bi mislili, 'Pa on nema pojma!' 'Kako da mu pomognemo?' Čitavo vrijeme dok sam režirao, djeca bi mi priskakala u pomoć. Vjerovali su da imaju stvari pod kontrolom."

Samantha Morton, koja igra ulogu majke kaže da njena iskustva pri snimanju filma In America obiluju iskrenim emocijama: "Film slavi život. Nemoguće je vidjeti ovaj film i ne prisjetiti se ljudi koje volimo i stvari koje su nam najvažnije u životu. Nisu nam najvažniji auto, kuća, zarada, ili težina tijela. Čovjek ne misli o stvarima u sebi koje ne voli, ne gleda stvari koje bi želio promjeniti. On gleda život i ono što ima…to je briljantno."

U filmu In America glume i Paddy Considine, koja igra ulogu Sarahinog supruga Johnnya, te Declan Quinn.

XS
SM
MD
LG