Linkovi

Telefon, papir i olovka još uvijek popularniji od e-maila (11/12/03) - 2003-11-30


Internet je izmijenio načine na koje Amerikanci sudjeluju u demokratskom procesu. Neki tvrde da je utjecaj Interneta na politiku precijenjen. Međutim, mnoge građanske i političke organizacije bore kako bi svoje stavove o vladinoj politici moglo putem e-maila izraziti što više ljudi.

Odnedavno se na Internetu mogu razgledati najvažniji dokumenti iz američke povijesti, pohranjeni u Nacionalnom arhivu. Amerikanci već godinama kontaktiraju svoje zastupnike u Kongresu putem elektronske pošte.

Osobni kontakti najvažniji

Međutim, nije u potpunosti jasno da li moderna tehnologija doista omogućuje građanima veći angažman u političkom procesu. Direktor područnog ureda organizacije za zaštitu okoliša Sierra Club u Wisconsinu Brett Hulsey vjeruje da e-mail može biti vrlo koristan, ali da su podjednako važni izravni, osobni kontakti između građana i njihovih političkih zastupnika te vladinih dužnosnika. Njegova organizacija raspolaže elektronskom bazom od oko šest tisuća e-mail adresa svojih pristaša, ali veliku važnost i dalje pridaje osobnim kontaktima u zajednici.

Na primjer, kaže gospodin Hulsey, aktivisti Sierra Cluba često po susjedstvu dijele letke o raznim važnim pitanjima. Elektronska pošta je, smatra on, korisna kada treba ljudima prenijeti informacije o tome kako mogu kontaktirati određene političare. No, za takvu komunikaciju su ipak najbolje "staromodne metode" – telefon te papir i olovka.

Zastupnica u Kongresu mjesečno primi 1500 e-maila i 2000 pisama

Područni ured zastupnice u Kongresu Tammy Baldwin, u Madisonu u Wisconsinu, svaki dan dobiva sve veći broj e-mailova, no elektronske poruke još su uvijek malobrojnije, kad se usporede s brojem tradicionalnih poštanskih pošiljki. Svaki mjesec u ured stiže oko tisuću i pol elektronskih poruka, ali i dvije tisuće 'običnih' pisama.

Tammy Baldwin kaže da su najaktivniji korisnici elektronske pošte – anti-ratni aktivisti: "Elektronska pošta je omiljeni oblik komunikacije među mnogim aktivistima. Mislim da je većina poruka koja nam je stigla u vezi rata u Iraku bila upućena e-mailom."

Uz pisma ljudi koji žele svojim zastupnicima izraziti svoje stavove o važnim pitanjima, gospođa Baldwin dobiva i stotine identičnih elektronskih poruka koje šalju specijalne interesne grupe. Poput većine svojih kolega u Kongresu, zastupnica Baldwin redizajnirala je svoj kongresni web sajt s ciljem da smanji broj masovnih, tipiziranih poruka koje prima. Sada pošiljatelji ne mogu poslati poruku ukoliko prije ne ukucaju svoju e-mail adresu. To zatim pomaže, kaže gospođa Baldwin, u razdvajanju njenih glasača od pošiljatelja masovnih, tipiziranih poruka.

Blokiranje 'masovnog, tipiziranog e-maila' predstavlja nedemokratsku uporabu Interneta?

Međutim, neki smatraju da takvi elektronski filteri, koji blokiraju javni pristup zakonodavcima, predstavljaju nedemokratsku uporabu Interneta. Cindy Cohn iz Zaklade Electronic Frontier ističe da političari nisu odgovorni samo građanima njihova okruga, koji su ih izabrali, već i široj javnosti. Njena organizacija pokušava spriječiti ustanove savezne vlade da uvedu elektronske filtere, koji nebi samo sortirali elektronsku poštu, već će i odbacivati masovne, tipizirane poruke.

"Internet je omogućio da javnost bude angažiranija u donošenju političkih odluka. U mnogim vladinim agencijama zaposleni su birokrat koji nisu na to navikli i kojima se to ne sviđa. No, javnost ima pravo izraziti svoje mišljenje" - kaže Cindy Cohn.

Iz dosadašnje predizborne utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, jasno se vidi da elektronska komunikacija utječe na prikupljanje političkih donacija, te na formuliranje predizbornih platformi kandidata. Ipak, za sada je teško reći koliko elektronska pošta utječe na političare, pogotvo nakon što budu izabrani na neku javnu dužnost.

XS
SM
MD
LG