Linkovi

George Bush u prednosti i na 'terenu Demokratske stranke' (30/11/03) - 2003-11-29


Predsjednik Bush ovoga je tjedna zabilježio važnu političku pobjedu, kada je Kongres, u kojem dominiraju Republikanci, odobrio veliku reformu sustava zdravstvene zaštite za Amerikance starije dobi, poznatog pod nazivom Medicare. Ovaj zakonodavni uspjeh i sve bolja ekonomska situacija mogli bi predsjedniku znatno olakšati osvajanje još jednog mandata, na izborima sljedeće godine.

Prema najnovijim revidiranim podacima, u razdoblju od lipnja do srpnja ove godine, američki gospodarski rast prelazio je 8 posto. Predsjednik je odmah sebi pripisao zaslugu za poboljšanje gospodarske situacije, rekavši da je tome najviše pomogao njegov paket smanjenja poreza: "Postavljamo temelje za jačanje ekonomskog prosperiteta i otvaranje novih radnih mjesta diljem Amerike kako bi svaki Amerikanac mogao ostvariti američki san."

Dobre gospodarske vijesti za predsjednika, za demokratske predsjedničke kandidate najvjerojatnije su – loše vijesti. Devetoro kandidata već mjesecima oštro kritizira predsjednika Busha zbog gospodarske situacije i Iraka. No, sada se, zbog razmjerno pozitivnim ekonomskih kretanja, demokrati okreću prema nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici.

Jedan od njih, demokratski kongresmen iz Missourija Richard Gephardt nedavno je kritizirao predsjednikovu politiku prema Iraku ovim riječima: "Bush nas je izolirao u svijetu. Nije slijedio presedane koje je postavilo osam prethodnih predsjednika. Njegova vanjska politika je potpuno promašena."

Predsjedniku je pomoglo i usvajanje predloženog proširenja saveznog programa Medicare, koji osigurava dodatnu zdravstvenu zaštitu za 40 milijuna starijih Amerikanaca i invalida. Politički stručnjaci kažu da si gospodin Bush i njegovi republikanski pristaše sada mogu pripisati zaslugu za proširenje programa koji je pokrenuo demokratski predsjednik Lyndon Johnson 1965.

Povjesničar Alan Lichtman sa sveučilišta American ovdje u Washingtonu kaže da proširenje Medicarea, za koje su se ranije zapravo zalagali demokrati, i jačanje gospodarstva daju predsjedniku važnu prednost pred predsjedničke izbore sljedeće godine: "Uvijek sam vjerovao da će demokrati, da bi pobijedili na izborima, morati neutralizirati predsjednikovu prednost po pitanjima nacionalne sigurnosti i vanjske politike, i zatim ga poraziti na gospodarskim i socijalnim pitanjima. No, gospodin Bush radi isto ono što je radio Richard Nixon pred izbore 1972, naime, oduzima demokratima prednost na pitanjima u kojima su tradicionalno jaki, a to su gospodarstvo i socijalna pitanja, i to upravo pred sam početak predizborne kampanje."

No, i prije najnovije zakonodavne pobjede i dobrih vijesti iz gospodarstva, najnovija anketa, koju su proveli CNN i časopis Time, pokazala je da bi predsjednik, da se izbori održavaju danas, lako pobijedio bilo kojeg demokratskog protukandidata.

XS
SM
MD
LG