Linkovi

NYT: Irački pobunjenici prate ciljeve napada (29/11/03) - 2003-11-29


New York Times piše da pobunjenici u Iraku koriste jednostavna, ali učinkovita sredstva za praćenje aktivnosti koalicijskih snaga i koordinaciju napada na američke vojnike, civilne upravitelje i strane uglednike koji dolaze u posjet Iraku. Kao dokaz za takvu tvrdnju u Pentagonu navode nedavnu raciju vojnika 101 zračne divizije koji su razbili zavjeru čiji je cilj trebalo biti ubojstvo jednog američkog pukovnika. Napadači su danima pratili tog časnika i bilježili njegove rutinske aktivnosti uključujući rutu kojom je trčao svakog dana i njegov raspored pojavljivanja u javnosti. Prikupljeni dokazi bacili su novo svjetlo na raketni napad na hotel Rashid u Bagdadu u listopadu, kad se u njemu nalazio zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz. Američki istražitelji vjeruju da je tijekom ljeta tajna služba Saddama Husseina ubacila jednog svog člana među zaposlenike hotela, piše New York Times.

Christian Science Monitor se osvrće na učestalost napada na američke vojnike na sjeveru Iraka, području koje je dosad bilo relativno mirno. Prema iračkim vlastima u Mosulu, trećem po veličini gradu u Iraku, intenziviranje napada na tom području dio je strategije pobunjenika da prošire svoje gerilske aktivnosti i izvan takozvanog Sunitskog trokuta koje je glavno poprište anti-koalicijskih napada. Čelnik iračke policije kaže da pobunjenicima ne manjka dragovoljaca za napade na Amerikance jer su svi članovi stranke Baath u sigurnosnim i obavještajnim službama dobili otkaze i više ne dobijaju plaće, piše Christian Science Monitor.

Washington Post se osvrće na predstojeće stranačke izbore Demokratske stranke u Iowi. Post piše da se intenzivira bitka između trenutno vodećeg demokrata za predsjedničku nominaciju Howarda Deana, bivšeg guverera Vermonta, i Richarda Gephardta, kongresmena iz Missourrija. Ta bitka sugerira da se to prvo odmjeravanje snaga za dobijanje stranačke predsjedničke nominacije može pokazati i najvažnijim. Post dodaje da je njihova bitka podijeljena po klasičnim linijama Demokratske stranke, Dean je draži visoko školovanim članovima stranke, a Gephardt radnicima i umirovljenicima. Na Gephardtovoj strani su stari demokrati, a Dean privlači više novih članova Demokratske stranke, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG