Linkovi

Kandidati za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke pojačavaju kritike u vezi vladine politike u Iraku (29/11/03) - 2003-11-28


Irak je i dalje središnje pitanje predizbornih nastupa kandidata koji se natječu za nominaciju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima. Devetoro demokrata koji se bore za stranačku nominaciju ne popuštaju u napadima na predsjednika Georgea Busha, a traju i oštra međusobna nadmetanja u taboru demokrata oko najboljeg rješavanja situacije u Iraku.

Najnoviji verbalni okršaji demokratskih kandidata u vezi s Irakom dogodili su se tijekom debate koju je u Iowi organizirala televizijska mreža MSNBC. Značaj Iowe leži u tome što će ta savezna država biti prva u kojoj će – 19.siječnja – započeti izjašnjavanje demokrata o izboru stranačkog kandidata za izbore 2004. godine.

Kerry: Rat u Iraku - ključni faktor u izbornoj kampanji

Umirovljeni general Wesley Clark iskoristio je ovotjednu debatu u Iowi kako bi oštro napao predsjednikovu odluku da započne rat s Irakom: "Ova nas je administracija, bez osvrtanja na opasnosti, povela u rat, a da to nije morala učiniti…To je bilo pogrešno. Ovo je središnje pitanje predstojećih izbora i o tom pitanju trebamo razgovarati s američkim narodom.”

Kandidati za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke kritizirali su predsjednika, ali su se također međusobno optuživali zbog različiti stajališta glede situacije u Iraku. Senator iz Massachusettsa John Kerry naglasio je da mu vanjsko-političko iskustvo stečeno u Kongresu daje prednost nad bivšim guvernerom Vermonta Howardom Deanom – kandidatom koji, po mnogim ocjenama, vodi u predizbornom natjecanju.

“Nikad nisam rekao da je Dean za to nesposoban. Rekao sam da je iskustvo vrlo značajno i ključni je čimbenik u našim nastojanjima da osporimo Georgea Busha u vrijeme rata” - rekao je u nedavnoj televizijskoj debati senator John Kerry.

Dean: Podrška ratu u Iraku - pogreška

Sa svoje strane, Howard Dean je nastavio kritizirati senatora Kerrya i druge demokratske kandidate koji su prošle godine u Kongresu podržali zahtjev predsjednika Busha da mu se daju kongresne ovlasti za uporabu sile u Iraku. "To je bila greška. Bila je to abdikacija, greška koju je napravio Kongres, a senator Kerry je bio dio te pogreške. Mislim da nam takvo iskustvo nije potrebno za vođenje vanjske politike Bijele kuće. Mislim da nam je potreban netko tko će neovisno odlučivati i neće odstupiti od uloge Kongresa u kreiranju vanjske politike i proglašavanju rata.”

Na te je riječi uzvratio kongresmen iz Missouria Richard Gephardt. On je rekao da je gospodin Dean svojedobno razmatrao mogućnost pružanja podrške uporabi sile protiv Saddama Husseina, ali je kasnije promjenio mišljenje. “Ako hoćemo poraziti Georgea Busha, u ovim ćemo pitanjima morati zauzeti vodeću ulogu i od toga ne odstupati. Ne možemo se raspliniti na sve strane. U tome imam iskustva. U stanju sam suprotstaviti se Georgeu Bushu kada se radi o sigurnosnim pitanjima i sigurnosti našeg naroda” - tvrdi Dick Gephardt.

Od devetorice demokratskih predsjedničkih kandidata, za čelnu se poziciju na preliminarnim stranačkim izborima u Iowi bore kongresmen Gephardt i bivši guverner Dean. Sljedeća savezna država u kojoj će se demokrati izjašnjavati o kandidatima je New Hampshire – tjedan dana nakon Iowe. Glavni dvoboj za naklonost u toj saveznoj državi vodit će se između gospodina Deana i senatora Kerrya.

XS
SM
MD
LG