Linkovi

Najtajnije predsjedničko putovanje u povijesti (28/11/03) - 2003-11-28


“Bush u Bagdadu” naslov je koji dominira naslovnim stranicama svih američkih listova… New York Times izvještaj počinje rečenicom da je to “…najtajnije predsjedničko putovanje u američkoj povijesti.” Philadelphia Inquirer podsjeća da je i predsjednikov otac – George Bush stariji – 1990.godine posjetio američke postrojbe u Saudijskoj Arabiji, isto na praznik Dana zahvalnosti, Thanksgivinga, ali je to bilo prije no što je prvi rat protiv Iraka počeo. Vojnike u pozadini crte bojišnice posjetio je i Richard Nixon 1969. godine u Vijetnamu.

Najtiražniji USA Today ocjenjuje da “prvi posjet predsjednika Sjedinjenih Država Iraku predstavlja vrhunski potez na planu publiciteta i propagande”. Cilj tog poteza bio je potaknuti borbeni moral vojnika koji su već dugo razmješteni u Iraku, a namjera je bila i ta da se dokaže kako se sigurnosna situacija u Iraku popravila – smatra USA Today.

Washington Post piše da se predsjednik Bush - posjetom američkim vojnicima u Iraku – još više vezao za irački rat. Pod naslovom “Trenutak odluke za rat i za predsjednikov mandat”, washingtonski list tvrdi da će tri slike gospodina Busha ostati upamćene i nakon njegovog mandata: prva je kada se sa ruševina Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku 14.rujna 2001.godine obratio sudionicima spasilačkih operacija; druga je slika kada se spustio na nosač zrakoplova Abraham Lincoln i otamo izvjestio naciju da su glavne borbene operacije u Iraku završene. Treća slika koja će ostati u sjećanju je ova jučerašnja, s tajnog posjeta vojnicima u Irak – smatra Washington Post.

XS
SM
MD
LG