Linkovi

Iran i nuklearno oružje (28/11/03) - 2003-11-28


Iran je, u pokušaju koji se može shvatiti samo kao nastojanje da izgradi kapacitete za razvoj nuklearnog oružja, počeo obogaćivati uran i prerađivati plutonij. Teheran je pokušao prikriti svoj program za razvoj nuklearnog oružja, te nije prijavio svoje aktivnosti, kao što se to od njega traži međunarodnim sporazumima.

U tri izvještaja koje je podnio generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju kaže se da Iran krši svoje obveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Iako Iran niječe da ima program za razvoj nuklearnog oružja, Agencija za atomsku energiju prikupila je ogromnu količinu materijala koji dokazuje suprotno.

Najnoviji izvještaj izdan je 10. studenoga. Taj bi dokument, kako je kazala američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice, "trebao odgovoriti na sva pitanja o tome što se događa u Iranu."

"U izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju jasno se kaže da su Iranci prikrivali svoje aktivnosti, da ranije nisu govorili istinu. Mislim da je sada pitanje – hoće li ubuduće govoriti istinu? Hoće li priznati što se događa u Iranu? Hoće li pristati na provjere i protokole koji bi dali međunarodnoj zajednici određenu dozu povjerenja, s obzirom da ranije nisu bili transparentni, da će barem ubuduće biti transparentni?"

Gospođa Rice je dodala da izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju potiče "vrlo ozbiljnu zabrinutost oko toga što se događa i što bi se moglo ubuduće događati u Iranu."

"Međunarodna zajednica ima obvezu, znajući što sada zna o ponašanju Irana, osigurati da svaki sporazum koji se potpiše s Iranom, uzme u obzir prethodno ponašanje Teherana i da se u njemu inzistira na poštivanju iranskih obveza na temelju tog sporazuma."

Iran mora dokazati svijetu da nema program za razvoj nuklearnog oružja. Ukoliko to ne učini, treba jasno reći da Teheran krši svoje međunarodne obveze.

XS
SM
MD
LG