Linkovi

High-tech kuća snova (29/11/03) - 2003-11-28


Los Angeles se odnedavno može pohvaliti jednom od najmodernijih i tehnološki najusavršenijih kuća na svijetu. Kuća snova Eda i Madeleine Landry ne zagađuje okoliš, otporna je na požare i potrese i gotovo je uopće ne treba održavati.

Kuća obitelji Landry je iznenađujuće ugodna, iako je ujedno i prava mini-tvrđava. Ova građevina od betona i čelika izgrađena je na obronku brda nad dolinom Simi, sjeverno od Los Angelesa. Nedavno je korištena kao krizni stožer vatrogasaca tijekom velikih požara u Kaliforniji, jer se iz nje vidi cijela dolina. Kroz ovo slikovito područje svojedobno su prolazile poštanske kočije, a kasnije su se u njemu snimali vesterni.

Vlasnici kuće - Ed i Madeleine Landry – zaljubili su se u to mjesto čim su ga prvi put vidjeli. "Kada smo vidjeli ovu parcelu, bili smo oduševljeni. Izgledala je netaknuto, onako kako je cijela Kalifornija izgledala prije dvjesto godina. Tu nitko prije nikada nije živio" - kaže Madeleine Landry.

Prizemlje kuće krase veliki prozori, koji se protežu od poda do stropa, a napravljeni su od stakla otpornog na udar. Unatoč rustikalnom okruženju, kuća je, po svojoj gradnji i opremi, ultra-moderna. Proteže se na preko tisuću kvadratnih metara i izgrađena je od 80 tona čelika. Između ostaloga, ima svoju knjižnicu, vinski podrum i teretanu. Sve slavine u kuhinji i kupaonicama, kao i sve kvake na vratima, otporne su na bakterije.

Glasnogovornik kompanije A-K Steel, koja je proizvela kvake i slavine, objašnjava da su one presvučene supstancom nazvanom Agion, koja eliminira većinu mikroba: "Ta tvar sadržava ion srebra, koji se u nazočnosti vlage, ispušta na površinu čelika i spriječava rast bakterija i mikroba."

Madeleine Landry također je zadovoljna solidnom gradnjom svoje nove kuće. Njen krov izgrađen je od nerđajućeg čelika i trebao bi trajati desetljećima. Ed Landry ističe da je pri gradnji korišteno vrlo malo drvne građe: "Ništa na vanjskoj strani kuće ne može izgorjeti, saviti se, istruliti ili postati hrana termitima. Drvo smo koristili samo za vrata, kuhinjske ormariće i slične komade namještaja."

Landryji su dovršili svoju novu kuću prije nekoliko mjeseci, nakon više godina planiranja, nabavljanja građevinskih dozvola i izgradnje. Madeleine Landry smatra da se čekanje isplatilo, jer su dobili kuću o kojoj drugi mogu samo sanjati. Ponosni vlasnici kažu da su mnoge prednosti njihove nove kuće vjerojatno preskupe za komercijalnu građevinu, no nadaju se da će se stvari poput kvaka otpornih na mikrobe uskoro moći naći i u manje skupim kućama.

XS
SM
MD
LG