Linkovi

Amerika slavi Dan zahvalnosti (27/11/03) - 2003-11-27


U Bagdadu američki vojnici su proslavili Dan zahvalnosti održavši prigodnu utrku kroz bivšu Saddamovu palaču. Za pripremanje tradicionalne večere, vojska je iz Kuvajta dovezla sedam kamiona punih puretine, brusnica i pita od bundeve. Predsjednik Bush je u prigodnoj poruci odao priznanje Amerikancima u oružanim snagama, koji, kako je rekao, nastavljaju plemenitu tradiciju žrtvovanja da bi "zaštitili slobodu i branili mir diljem svijeta". Predsjednik provodi praznik na svojem ranču u Teksasu.

Inače, Dan zahvalnosti se slavi svake godine, četvrti četvrtak u studenome. Kao što mu ime kaže, Dan zahvalnosti prilika je za osvrtanje na proteklu godinu i izražavanje zahvalnosti za sve dobro što se u njoj dogodilo. Prije obilne večere, mnogi Amerikanci odlaze na parade ili na televiziji gledaju utakmice.

Najveća parada održava se u New Yorku. Poznata je po velikim balonima, od kojih će ove godine najveći biti – balon Muppeta Kermita – dugačak 24, širok 11, a visok 19 metara.

Kažimo i nekoliko riječi o povijesti ovog praznika. Tradicija Dana zahvalnosti započela je 1621. na području današnje savezne države Massachussets, kada su se doseljenici u Novi svijet, okupili da bi zahvalili Svevišnjem na bogatoj žetvi koja će im pomoći da prežive dolazeću zimu. Na gozbu su bili pozvani i tamošnji Indijanci, koji su im pomogli da prežive prvu zimu na novom kontinentu.

XS
SM
MD
LG