Linkovi

Maštruko: Koalicijski partneri najveći problem HDZ-a (27/11/03) - 2003-11-27


Ivu Sanadera nakon koalicijskih pregovora ceka jos tezi zadatak - uvjeriti medjunarodnu zajednicu da njegov HDZ nije ista nacionalistka stranka koja je Hrvatsku devedesetih drzala u medjunarodnoj izolaciji.

Predsjednik HDZ najavio je umjereni politicki kurs i nastavak priblizavanja Zagreba EU, a prvi test polaze vec u koalicijim pregovorima. Medjunarodna zajednica jasno mu je signalizirala da bi koaliranje s HSP-om bilo relativiziranje njegovog zagovaranja europskih vrijednosti.

Predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Ivica Mastruko kazao je da je HDZ pod pritiskom europskih demokrscana odustao od nacionalisticke retorike pristajuci ispuniti sve politicke uvjete za priblizavanje Hrvatske EU.

"Sanader je izlozen zahtjevima, uputama, sugestijama pa I pritscima demorscanskih stranaka u EU koje su mu porucile kakav HDZ zele. Jasno mu je receno da zele drugaciji HDZ koji ce se ponasati u skladu s politikom demokrscana koji su najjaca politicka grupacija u Europi. HDZ je toga svjestan i ponasat ce se u skladu s politikom, dakle i europskom politikom koju zastupaju demokrscanske stranke Europe," kazao je Mastruko za Glas Amerike.

Dodao je zato, stranci, vjerojatno, buduceg hrvatskog premijera "najveci problem predstavljaju koalicijski partneri a ne zahtjevi medjunarodne zajednice".

"Svi HDZ-ovi potencijalni koalicijski partneri nemaju ista stajalista o politickim uvjetima bez kojih Hrvatska na proljece ne moze ocekivati zeleno svjetlo za pocetak pregovora o pridruzivanju," kazao je Mastruko.

Cak i ako odustane od koaliranja s HSP-om a postigne dogovor s HSS-om za natpolovicnu vecinu u parlamentu HDZ-u ce trebati i mandati HSLS-a i DC-a. Sve tri stranke protive se izrucenju Hrvata optuzenih za ratne zlocine haskom Tribunalu. Nove optuznice koje je Carla Del Ponte najavila za kraj ove ili pocetak iduce godine bit ce prvi veliki test Sanaderove vlade.

"Nisam siguran da ta koalicija desnih stranaka moze zadovoljiti zahtjeve EU. HDZ bi ih sam po sebi morao zadovoljiti, ali kako ne moze vladati sam, neke ce njegove postupke uvjetovati clanovi koalicije. U protivnom koalicija ce se raspasti," kazao je predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku.

XS
SM
MD
LG