Linkovi

CSM: Iran najveći regionalni problem (27/11/03) - 2003-11-27


Praznična izdanja vodećih američkih listova bilježe rekordni broj putovanja unutar Sjedinjenih Država tijekom Thanksgivinga – Dana zahvalnosti. To što oko 36 milijuna ljudi ovih dana putuje kako bi obitelji bile na okupu predstavlja povećanje od 2.5 posto u odnosu na prošlu godinu. Kako, međutim, navodi New York Times, sigurnost na cestama više nije kao nekad. Godinama su Sjedinjene Države bile na prvom mjestu po sigurnosti cestovnog prometa, da bi ove godine pale na deveto mjesto. Pozivajući se na podatke Ureda za za sigurnost prometa, njujorški list navodi da je do pada na deveto mjesto došlo zbog učestalijih slučajeva vožnje u alkoholiziranom stanju, u prosjeku brže vožnje nego ranijih godina, te zbog sve većeg broja sportsko-terenskih vozila na cestama.

Iz New York Timesa izdvajamo i tekst u kojem se navodi da su deseci američkih obavještajaca i arapskih prevoditelja - koji su do sada u Iraku tragali za oružjem masovnog uništenja – uključeni u novu misiju kojoj je cilj otkriti što više podataka o napadačima na američke vojnike u Iraku. Zadnjih su tjedana američki vojnici napadani – u prosjeku – 40 puta dnevno, tako da je taj problem postao puno hitniji nego višemjesečna, do sada bezuspješna potraga za kemijskim i biološkim oružjem, piše New York Times.

Iz tog dijela svijeta Christian Science Monitor objavljuje izvještaj u kojem tvrdi da je sada “Iran postao najveća opasnost” u regiji . Dok Sjedinjene Države i europske zemlje pritiskom nastoje natjerati Iran da obustavi aktivnosti vezane za nuklearne programe, Izrael prijeti da će – ukoliko bude nužno – poduzeti preventivne akcije kako bi spriječio razvoj iranskog nuklearnog programa. Christian Science Monitor navodi tvrdnje Izraelaca da bi iransko posjedovanje atomske bombe ugrozilo ne samo Izrael, nego i Sjedinjene Države i Europu, te bi destabiliziralo cijelo područje Perzijskog zaljeva.

XS
SM
MD
LG