Linkovi

Predsjednik Bush u Iraku (28/11/03) - 2003-11-27


Predsjednik Bush iznenadio je američke vojnike u Iraku pojavivši se u Bagdadu na tradicionalnoj večeri za Dan zahvalnosti. Kako javlja naša dopisnica Alisha Ryu, predsjednikov put u Irak držan je u najvećoj tajnosti, a informacija da je posjetio vojnike u Iraku objavljena je tek kada se nalazio na putu za Sjedinjene Države.

Predsjednički zrakoplov Air Force One spustio se u mračnu zračnu luku u Bagdadu uz iznimne mjere sigurnosti i tajnosti. Svjetla na pisti su bila ugašena kako bi se umanjila opasnost da predsjednikov zrakoplov bude cilj napada. Podsjetimo, prije tjedan dana teretni zrakoplov pogođen je raketom zemlja-zrak nakon čega se pilot morao prinudno spustiti. Od tada su prekinuti svi civilni letovi u bagdadsku zračnu luku.

Iz tog razloga predsjednikov put u Irak držan je maksimalnoj tajnosti. Bijela kuća je objavila da je samo nekoliko viših djelatnika predsjednikovog ureda bilo upoznato s predsjednikovim putem u Irak, a da je kojim slučajem vijest procurila u medije zrakoplov bi se vratio prije dolaska u Irak. O kakvoj tajnosti se radilo pokazuje podatak da je predsjednik napustio svoj ranč u Teksasu u srijedu navečer u automobilu bez oznaka i s bejzbol kapom na glavi. Novinari i fotoreporteri koji su putovali s njim obavješteni su o putu u posljednjem trenutku.

U zračnoj luci u Bagdadu okupilo se nekoliko stotina američkih vojnika koji su burno podzravili predsjednika Busha kad je izašao iza zavjese u menzi gdje su se posluživala tradicionalna jela za Dan zahvalnosti. Zatečenim vojnicima predsjednik je poručio da je došao u Bagdad kako bi im prenio poruku zahvalne nacije: "Donosim vam poruku u ime Amerike. Hvala vam na vašoj službi. Ponosni smo na vas, a Amerika vas čvrsto podržava."

Predsjednik je proveo na tlu u Iraku oko dva i pol sata, a tom prilikom razgovarao je s američkim upraviteljem Paulom Bremerom, general pukovnikom Ricardom Sanchezom, te s nekoliko članova iračkog Upravnog vijeća koji su pozvani na večeru. Predsjednik Bush je prvi američki predsjednik u povijesti koji je posjetio Irak. Bojazan za njegovu sigurnost bila je naglašena i jučerašnjim napadima na američke vojnike i saveznike. U jednom gradu zapadno od Bagdada napadnut je američki vojni konovoj, ali nije bilo ranjenih. U Mosuli, na sjeveru zemlje, nepoznati napadači ubili su jednog iračkog policajca.

XS
SM
MD
LG