Linkovi

Američko gospodarstvo - manje neuposlnih, veća potrošnja (27/11/03) - 2003-11-26


Broj novoprijavljenih osoba za pomoć za neuposlene u Sjedinjenim Državama prošli je tjedan pao na najnižu razinu od početka 2001. godine, dakle prije nego što je počela recesija. Prema današnjem izvješću Ministarstva rada, prošli je tjedan ukupno 351 tisuća osoba tražila pomoć za nezaposlene, odnosno 11 tisuća manje nego u prethodnom tjednu. Novi podaci, prema analitičarima, ukazuju na smanjenje otpuštanja uposlenika, te na rast tržišta rada već četvrti mjesec za redom.

I poslovna potrošnja dobiva na zamahu: u listopadu je kupovina trajnih dobara bila neočekivano velika, s porastom od 3.3 posto, izvješćuje Ministarstvo trgovine. Najveći poticaj takvom rastu daje kupnja novih zrakoplova i komunikacijske opreme. Narudžbe za komunikacijsku opremu u Sjedinjenim Državama u listopadu su porasle za 25 posto u odnosu na već vrlo dobar rujan.

Današnje dobre poslovne vijesti zaokružuje i izvješće američke Središnje banke koje potvrđuje pozitivna ekonomska kretanja, ističući poboljšanja u maloprodaji, uslužnom sektoru i proizvodnji, kao i na tržištu rada. Burzovni stručnjaci ukazuju na stalni i čvrsti rast cijene zlata, ističući da je pitanje dana kada će cijena fine unce premašiti 400 dolara. Od 1980. godine, kada je fina unca zlata koštala 800 dolara, cijena zlata stalno pada i tek se posljednja dva tjedna oporavila do 390 dolara.

XS
SM
MD
LG