Linkovi

Poticanje anti-semitizma (26/11/03) - 2003-11-26


15. studenoga, teroristi-samoubojice detonirali su bombe pred dvije sinagoge u Istanbulu. U tim je napadima ubijeno preko dvadeset ljudi, kako Židova, tako i muslimana. Istoga dana, netko je podmetnuo požar u židovskoj školi u blizini Pariza.

Takva djela vrijedna osude dobivaju podršku kroz poticanje na nasilje protiv Židova, koje ponovno postaje uobičajeno na Srednjem istoku, u Europi i drugim dijelovima svijeta. Jedan od najflagrantnijih primjera toga je nova dramska serija, koja se prikazuje na Al-Manaru, televizijskoj postaji terorističke organizacije Hezbollah, koja ima sjedište u Libanonu.

Naslovljena "Al-Shahat", odnosno, "Dijaspora", ova serija od trideset epizoda, snima se u Siriji i zatim emitira diljem Srednjeg istoka i u drugim dijelovima svijeta putem satelita.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Adam Ereli opisao je mučnu scenu iz jedne nedavne epizode, u kojoj se lažno prikazuje ubijanje jednog kršćanskog dječaka kao dio proslave židovskog vjerskog blagdana Pashe. To je, kako je jasno naznačio gospodin Ereli, dio zloglasne "klevete o krvi".

"Radi se o kleveti od strane Al-Manara, domaće i satelitske televizijske postaje Hezbollaha. Takva odvratna kleveta zaslužuje najoštriju moguću osudu. Takvom otrovnom anti-semitizmu nema mjesta u civiliziranom svijetu."

Hezbollahova serija podsjeća na drugu seriju, naslovljenu "Konjanik bez konja," koja je prikazana prošle godine na televizijskim postajama u Egiptu i drugdje. Tema obje serije, protivna zdravom razumu, jest da Židovi već dugo kuju zavjere kako bi zavladali svijetom. U oba slučaja, sponzori ovog ružnog poticanja na mržnju izabrali su sveti muslimanski mjesec Ramazan za prikazivanje tih serija javnosti.

Takve emisije ne bi bile moguće bez podrške ili barem odobrenja vlada zemalja Srednjeg istoka. U slučaju "Al-Shahata", radi se o vladama Sirije i Libanona. Zato se postavlja pitanje – zašto bi ove nedemokratske vlade željele poticati mržnju prema Židovima?

XS
SM
MD
LG