Linkovi

U Solana Beachu, nema više pušenja na plažama (27/11/03) - 2003-11-26


Gradić Solana Beach na jugu Kalifornije nema neku posebnu reputaciju. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, Solana Beach je nedavno postao prvi američki grad koji je zabranio pušenje na plažama. Gradske vlasti ističu da poticaj za uvođenje ove zabrane nije došao od političara ili zdravstvenih djelatnika, već od – učenika lokalne srednje škole.

Tipično sunčano poslijepodne na obali Solana Beacha. Surferi uživaju u valovima, parovi šeću plažom, a poneki usamljenik predao se ljepotama horizonta. Kako i ne bi, u takvom lijepom okruženju. Međutim, tko god baci pogled na pijesak pod nogama, razočarat će se, jer će ugledati – gomile opušaka.

Opuške je svojedobno primijetila i 16-godišnja Elaine Dang, čiji je djed umro od raka pluća. Mlada Elaine članica je Korpusa mladih za borbu protiv pušenja, koja je prošlog ljeta organizirala čišćenje plaža u obližnjem Encinitasu: "Imali smo alat za kupljenje opušaka i u samo sat vremena uspjeli smo prikupiti točno 6.347 opušaka – i to samo s površine. Tko zna koliko se još opušaka krije pod pijeskom."

Nakon toga, Elaine i njeni prijatelji odlučili su predložiti da se pušenje zabrani na plažama Encinitasa i Del Mara. Gradska vijeća saslušala su njihove prijedloge, ali nisu učinila ništa. Učenici su se zatim okrenuli – vlastitom Solana Beachu.

Gradonačelnik Solana Beacha Tom Golich kaže da su došli na pravu adresu, podsjećajući da je upravo njegov gradić bio prvi koji je u Kaliforniji zabranio pušenje u restoranima – i to prije više od deset godina: "Obratili su nam se prije otprilike dva mjeseca s prijedlogom da zabranimo pušenje za mjesec rujan. Kada smo to učinili, zamolili su nas da zabranimo pušenje na plažama. Malo prije njihove inicijative , bili smo organizirali čišćenje plaža i otkrili da većinu otpada čine upravo opušci."

Gradonačelnik Golich kaže da će trajna zabrana pušenja uputiti jasnu poruku mladima u Solana Beachu. Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo zabranu, koja je nedavno stupila na snagu. Danas je pušenje zabranjeno bilo gdje na plaži, dugoj dva i pol kilometra, a i na parkiralištu uz plažu.

Surfer Joel Patterson žali se da je zabrana pušenja na plaži potpuno besmislena: "Pušenje na plaži me nikada nije smetalo. Cijeli život surfam i nikada nisam rekao: "Bože, na plaži se stvarno previše puši."

Gradske vlasti dopuštaju mogućnost da zabranu neće provoditi posebno strogo. Na plaži su postavljeni znakovi o zabrani, a prekršiteljima će se izricati novčane kazne. Ipak, mladi iz Korpusa za borbu protiv pušenja uživaju u svojoj pobjedi. Njihova inicijativa bi, kako se čini, mogla imati i šire posljedice. Nedavno je sličnu zabranu predložio i jedan gradski vijećnik u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG