Linkovi

Prema neovisnom Iraku (25/11/03) - 2003-11-25


Proces prijenosa vlasti na demokratske institucije u Iraku već je u tijeku. Iračko upravno vijeće funkcionira još od srpnja i imenovalo je vlastite ministre. Postoji više od 250 upravnih vijeća koja vladaju na lokalnoj razini. Iračanin je na čelu narodne banke i uspostavljen je irački Odbor sudaca koji nadziru sudstvo.

Sljedeći zadatak bit će izrada nacrta Ustava. Kako bi nova iračka Vlada bila uspješna, mora dokazati da je sposobna udovoljiti osnovnim potrebama svog naroda. Pomoću međunarodne koalicije predvođene američkim snagama, životi Iračana se poboljšavaju. Proizvodnja nafte trenutno nadmašuje 2 milijuna barela dnevno i izvor je sredstava za plaće i ostale državne troškove. Proizvodnja električne energije ponovno je na prijeratnoj razini.

Irački sustav naobrazbe opet funkcionira. Gotovo stotinu tisuća iračkih studenata prijavilo se za upise na fakultete. Međunarodne humanitarne organizacije pomažu pri obnavljanju života u močvarnom području južnog Iraka. Te su močvare za vrijeme vladavine Sadama Huseina bile isušene s ciljem da se potakne na iseljenje političkih protivnika s tih područja.

Američka Agencija za međunarodni razvoj također pruža pomoć u vraćanju poljoprivrednog zemljišta. Predsjednik George Bush kaže da je uspostava demokracije u Iraku posao koji obavljaju mnogi. "Američke i koalicijske snage žrtvuju se za mir u Iraku i za sigurnost slobodnih država. Humanitarni djelatnici porijeklom iz mnogih zemalja sučeljuju se s opasnostima kako bi pomogli iračkom narodu. Nacionalna Zaklada za demokraciju promovira prava žena, obrazuje iračke novinare i obučava vještinama koje su potrebne za sudjelovanje u političkom životu. Sami Iračani — policajci, graničari, lokalni dužnosnici — uključuju se u proces i zajedno se žrtvuju – kaže predsjednik Bush".

Iz dana u dan, Irak se približava trenutku kada će moći samostalno vladati.

XS
SM
MD
LG