Linkovi

FBI niječe da prikuplja informacije o anti-ratnim prosvjednicima (25/11/03) - 2003-11-25


Američke novine jutros veliki prostor posvećuju domaćim temama, a posebno oštroj debati koju su u Des Moinesu, u Iowi vodili predsjednički kandidati iz redova Demokratske stranke.

Pod naslovom “Dovedeno u pitanje FBI-evo praćenje anti-ratnih demonstracija” Boston Globe piše da Američka unija za građanska prava i senator Edward Kennedy smatraju da bi takvo praćenje moglo ugroziti pravo na slobodu govora. Unija za građanska prava naziva “zastrašujućim” osjećaj Amerikanaca da će ih Savezni istražni ured – FBI - uhoditi samo zato što su sudjelovali na prosvjedima.

Iako se o prisutnosti FBI-a govori u povjerljivim biltenima do kojih je došlo više dnevnih listova, Savezni istražni ured niječe da prikuplja informacije o sudionicima anti-ratnih demonstracija – navodi Boston Globe. FBI tvrdi da praćenjem demonstracija dolazi do korisnih podataka o tome kako najbolje izbjeći njihovo pretvaranje u ulične nerede.

“Dean – Gephardt nastavili borbu i u Iowi” naslov je pod kojim Washington Post izvještava o debati demokratskih predsjedničkih kandidata u kojoj se u unakrsnoj vatri našao bivši guverner Vermonta Howard Dean. Više suparnika ga je optužilo da je proračun svoje države “držao uravnoteženim tako što su cijenu plaćali lošije stojeći građani”. Richard Gephart je nazvao Deana “bezosjećajnim čovjekom”. Napadali su ga da je nedoslijedan kad govori o Iraku, te da je neiskusan na planu državne sigurnosti. Jedini koji je – prema pisanju vašingtonskog lista - bio izložen još žešćem napadu tijekom dvosatne debate bio je predsjednik Bush, čija je politika u Iraku bila najviše na meti.

Pretpraznični podaci koje je sakupio najtiražniji američki list USA Today: Unatoč rastu cijena benzina i gužvama na aerodromima, Amerikanci će u vrijeme praznika Dana zahvalnosti najviše putovati automobilom i zrakoplovom. Automobilski savez Amerike predviđa da će 36 milijuna ljudi putovati na udaljenost od najmanje 80 kilometara. Oko 31 milijun Amerikanaca putovat će na obiteljska okupljanja vlastitim vozilom, dok će ih oko 4 i pol milijuna do odredišta putovati avionom – navodi USA Today.

XS
SM
MD
LG