Linkovi

AIDS se nesmetano širi Istočnom Europom (26/11/03) - 2003-11-25


Virus AIDS-a širi se nesmetano čitavom Euroazijom, pokazuje nova studija Agencije Ujedinjenih Naroda za borbu protiv AIDS-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

Tijekom ove godine, virusom HIV se zarazilo oko 230 tisuća ljudi u Istočnoj Europi i središnjoj Aziji, čime je ukupan broj zaraženih stanovnika tog područja porastao na milijun i pol. Najteže su pogođene Rusija, Ukrajina i baltičke države: Estonija, Latvija i Litva.

Prema izvješću, glavni uzrok rasplamsane epidemije je rizično ponašanje mladih, posebice korištenje droga i seksualni odnosi bez zaštite.

Broj umrlih od AIDS-a u Africi naglo raste - ove je godine od te bolesti umrlo 2 milijuna Afrikanaca, a tri milijuna ih se zarazilo virusom HIV, uzročnikom AIDS-a, kaže se u spomenutoj studiji agencija svjetske organizacije. Epidemija posebno teško pogađa žene.

Prema istom izvješću, međutim, Azija bi uskoro mogla preteći Afriku u broju oboljelih od AIDS-a. Prošle je godine pola milijuna Azijaca umrlo od te bolesti, ali ih se zarazilo čak sedam milijuna.

Dok se stanje stabilizira i poboljšava u zemljama gdje programi prevencije uživaju jaku političku podršku - poput Kambođe, Tajlanda i Burme -, epidemija izmiče kontroli u Kini, Vijetnamu i Indiji.

XS
SM
MD
LG