Linkovi

Washington će u Zagrebu možda vrlo skoro imati naklonjenijeg sugovornika - razgovor s Edwardom Josephom (26/11/03) - 2003-11-25


Od kad je došao na čelo Hrvatske demokratske zajednice, Ivo Sanader je bio vrlo aktivan u traženju američke političke podrške. “Kada su u pitanju Americi važne teme – poput Iraka i Međunarodnog kaznenog suda – Washington će u Zagrebu možda vrlo skoro imati naklonjenijeg sugovornika” – smatra Edward Joseph, stručnjak za Balkan koji radi u Centru Woodrow Wilson, ovdje u Washingtonu.

Hrvatska demokratska zajednica jedina je od velikih hrvatskih stranaka koja je iskazala podršku američkoj intervenciji u Iraku, a najavila je i sklonost da izađe u susret Washingtonu u vezi njegovog zahtjeva da se američkim građanima na službi u mirovnim i drugim misijama širom svijeta dodjeli pravni imunitet od mogućeg politički motiviranog progona pred stalnim Međunarodnim kaznenim sudom.

Edward Joseph ovaku politiku HDZ-a komentira ovim riječima. "Posljednjih godina, Washington nije želio ostvarivati bliske veze sa Sanaderom, bez obzira na njegovu podršku intervenciji u Iraku, pa čak niti onda kad je obećao da će poslati hrvatske vojnike u tu zemlju. To je posljedica negativnih iskustava s prošlim čelništvom HDZ-a. No, diplomati s kojima sam razgovarao smatraju da je Ivo Sanader umjeren političar. Uspostava bliskijih veza s novom vladom ovisit će o pravcu koji će ona zauzeti prvenstveno u vezi Bosne i Hercegovine te suradnje s haaškim Tribunalom".

Hrvatska se javnost, barem tako ostavljaju utisak lokalni mediji, protivi hrvatskom sudjelovanju u misiji u Iraku – što je HDZ najavio. Međutim, otvorena podrška Americi u Iraku HDZ nije koštala izborne pobjede – primjećuje Edward Joseph. "Iznenadila me je činjenica što Sanader na izborima nije platio veću cijenu zbog zauzimanja u Europi razmjerno nepopularnog pro-američkog stava. On je čak najavio da će poslati vojnike u Irak! No, Sanader na biralištima nije snosio posljedice tog obećanja, bez obzira na vrlo opasnu situaciju u Iraku. Možda su glasači ipak bili više koncentrirani na unutrašnje, a ne vanjskopolitičke probleme".

Edward Joseph je posljednjih 13 godina proveo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, vršeći odgovorne dužnosti u misijama Ujedinjenih naroda, NATO saveza, Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi te radeći za američku katoličku humaniatrnu organizaciju Catholic Relief Services. Promatrajući buduće odnose u trokutu Zagreb-Brisel-Washington, Edward Joseph smatra da će biti zanimljivo vidjeti europsku reakciju na moguću pro-američku liniju Zagreba. "Nadam se da će i Washington i Europska unija, u svom vlastitom nadmetanju, zauzeti razuman stav i da će prestati vršiti pritisak na zemlje poput Hrvatske, koja ima mnogo vlastitih problema, te da će prestati prijetiti raznim sankcijama ako ne postupi u skladu s njihovim željama".

U vezi s pogrešakama vlade Ivice Račana na vanjskopolitičkom planu, Edward Joseph izdvaja jednu – koja je važna s američke točke gledišta. U vezi situacije u Iraku, službeni je Zagreb potencirao isključivu ulogu Ujedinjenih naroda u rješavanju te krize. “Hrvatski se građani sjećaju UNPROFOR-a. Ljudi su svjesni da u za njih najtežim vremenima, početkom devedesetih, mirovna misija UNPROFOR-a nije baš bila od velike pomoći Hrvatskoj” – kaže Edward Joseph. Iako vanjska politika nije dominirala hrvatskom izbornom kampanjom, sastav Sabora ukazuje na činjenicu da je pobijedila stranka koja je najavila promjene ne samo na domaćem već i na vanjskopolitičkom planu”.

XS
SM
MD
LG