Linkovi

Rekordni rast američkog gospodarstva u prošlom tromjesečju (25/11/03) - 2003-11-25


Američko je gospodarstvo u trećem tromjesečju ove godine raslo po stopi od 8.2 posto, najbrže u gotovo dvadeset godina i mnogo bolje nego što su analitičari uopće mogli nadati. Današnji podaci o brutto društvenom proizvodu, koje je danas objavilo Ministarstvo trgovine, pokazuju stopu rasta koja je za čitav jedan posto viša od najoptimističnijih prognoza od prije mjesec dana, a više nego dvostruko veća od one u drugom tromjesečju ove godine, koja je iznosila 3.3 posto. Posljednji puta je američko gospodarstvo raslo tako visokom stopom u prvom tromjesečju 1984. godine.

Gospodarski rast Europske Unije u sljedećoj će godini biti manji od polovice američkog gospodarskog rasta, navodi u svom najnovijem izvješću Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak. Ova organizacija, sa sjedištem u Parizu, sutra bi trebala objaviti svoje polugodišnje izvješće o 30 najbogatijih zemalja u svijetu, no neki podaci su već objavljeni u talijanskom listu 'La Repubblica'.

Prema pisanju 'Repubblice', OECD je revidirao svoje prognoze ekonomskog rasta Unije s 2.4 na 1.9 posto za 2004. godinu. Međutim, istodobno su poboljšane prognoze gospodarskog rasta Sjedinjenih Država sa 4 na 4.2 posto za isti period.

Ovaj talijanski list je objavio i prognoze o stanju javnih financija zemalja članica OECD-a. Tako se kaže da će proračunski deficit Sjedinjenih Država u 2004. najvjerojatnije iznositi 5.1 posto brutto društvenog proizvoda, dok će u Japanu deficit biti 6.8 posto. Od zemalja Europske Unije, dvije će najvjerojatnije probiti granicu od 3 posto deficita - Francuska i Njemačka će, kako se prognozira, ubilježiti proračunski deficit u visini od 3.7 posto brutto društvenog proizvoda.

XS
SM
MD
LG