Linkovi

U Iraku umjesto koalicijskih snaga sve češće na meti Iračani (25/11/03) - 2003-11-25


Američki upravitelj Iraka kaže da protivnici koalicije napadaju sve češće Iračane, umjesto koalicijske postrojbe, kao odgovor na pojačanu američku vojnu aktivnost protiv pobunjenika. Kako iz Bagdada izvješćuje Alisha Ryu, američki dužnosnici očekuju još više nasilja protiv koalicije prije no što zaživi iračka samouprava.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa zapovjednikom američkog središnjeg stožera, Paul Bremer je izjavio da su protivnici koalicije počeli žestoku protuofenzivu kao odgovor na dvotjedne američke vojne aktivnosti suzbijanja pobune u Iraku. "Sigurnosno stanje se promijenilo. Ranije su dominirali napadi protiv koalicije. Sada su redoviti napadi terorista na Iračane".

Zapovjednik Središnjeg stožera, general John Abizaid kaže da se zapravo radi o terorističkim napadima. "Mislim da sam broj napada vjerojatno nije pravi pokazatelj - važna je težina napada. Radi se o odvratnim terorističkim napadima, s isključivim ciljem da se teroriziraju i zastrašuju ljudi na način za koji nema nikakvog opravdanja".

General Abizaid i gospodin Bremer su govorili o nizu nedavnih napada, uključujući i prošlotjedne samoubilačke bombaške napade vozilima na dvije policijske postaje sjeveroistočno od Bagdada, te pokušaje atentata na ugledne Iračane koji rade s koalicijom. Paul Bremer upozorava da bi se nasilje protiv koalicije moglo nastaviti još šest do sedam mjeseci, zajedno s procesom predaje vlasti s koalicije na iračku privremenu vladu.

Jučer je iračko Upravno vijeće Vijeću sigurnosti predalo rokove za uspostavu samouprave: privremeno zakonodavno tijelo bilo bi izabrano do 31. svibnja, a privremena vlada bi bila uspostavljena do kraja lipnja slijedeće godine.

XS
SM
MD
LG