Linkovi

Carla del Ponte danas u Zagrebu (6/10/03) - 2003-10-05


Posjet Carle del Ponte Zagrebu prilika je za ispravljanje zadnjih neriješenih pitanja između Haaga i Zagreba, što ne znači da će ključni slučaj Gotovina biti riješen.

Posjet glavne tuŽiteljice haaškog tribunala za ratne zločine zagrebu tri dana uoči njezinog izviješća Vijeću sigurnosti značajan je stoga što hrvatska strana očekuje raščišćavanje preostalih pitanja a Tužiteljstvo, opet, nove informacije.

U igri izjavama Carla del Ponte i suradnici joj opetovano tvrde da je bjegunac pred međunarodnom pravdom Ante Gotovina u Hrvatskoj. Hrvastke vlasti uvjeravaju u suprotno. Tjednik Nacional za sada je jedini izašao s informacijama o Gotovini. Po izjavama Tužiteljstva sudeći, Carla del Ponte više vjeruje medijima nego li hrvatskoj Vladi, pogotovo što se opekla nakon gesta dobre volje Tužiteljstva – slanja zapečačene optužnice protiv Gotovine u Zagreb nakon čega je ovome pružena prilika za bijeg. Što se ostale suradnje tiče, ona je u redu, Tužiteljstvu su podastrijeti svi traženi dokazi s tim da će se dio morati tražiti sudskim putem – radi se o privantoj dokumentaciji predsjendika Tuđmana predatoj na čuvanje obitelji.

U igru oko bjegunca pred međunarodnom pravdom uključili su se svi, čak i kandidat na izborima koji obećava brz put do den Haaga i nazad. Ne i zemlja čiji je bjegunac također državljanin, Francuska, na primjer. Bez obzira koliko pouzdane bile tužiteljičine informacije o mjestu skrivanja Gotovine, međunarodna će zajednica uvijek prije vjerovati tužiteljici nego li hrvatskim vlastima.

Tužiteljica veli da se oslanja na različite izvore a njezina saznanja ovise o spremnosti država na suradnju, što je, primjerice, razlog zašto je nedavno posjetila Pariz tražeći osiguravanje davanja iskaza u procesu Miloševišu 20-orice ključnih svjedoka, mahom Francuza. Njima je svjedočenje zabranjeno. U cijelom ovom slučaju bitno je da se pitanje bjegunca rješava se samo i isključivo pred haaškim sucima.

Priče o nevinosti i mijenjaju optužnice nemaju podloge sve dok tužiteljica ne dobije bjegunca na raspolaganje. Ne radi se o običnom principu ispunjavanja međunarodne obaveze pune suradnje s Tribunalom – tužiteljici treba osoba na položaju koja će, za razliku od već skoro zaboravljenog Rahima Ademija, zaista moći nešto kazati o divljaštvu nakon vojno-redarstvene operacije Oluja.

Odgovor razloga interesa tužiteljice za Gotovinu leži u prvom danu razdoblja na koje se odnosi Gotovinina optužnica, na tajni sastanak paralelne vojno-državne strukture na Brijunima. On je imao sve konce u rukama, odlučivao o Oluji i onome poslije nje. Tužiteljici treba odgovor a njega nema kod Ademija. Odgovorniji od Gotovine su pokojni. Jedan od rijetkih preostalih za suočavanje s procjenom odgovornosti jest Ante Gotovina.

XS
SM
MD
LG