Linkovi

Tajno priopćenje Pentagona navodi da su iračka naftna postrojenja teško oštećena prije početka rata (5/10/03) - 2003-10-05


New York Times izvještava u današnjem broju da se u tajnom Pentagonovom izvješću navodi da su iračka naftna postrojenja teško oštećena prije početka rata. Radna skupina Pentagona objavila je prošle jeseni da je proizvodnja iračke nafte smanjenja za 25 posto zbog desetljeća dugih trgovinskih sankcija. Dužnosnici Bijele kuće su vjerovali da će novcem od iračke nafte financirati obnovu zemlje.

U Iraku, pak, i danas se bilježe sukobi između koalicijskih vojnika i bivših pripadnika iračkih oružanih snaga koji traže isplatu zaostalih plaća. U Basri, britanski vojnici pucali su gumenim mecima na prosvjednike, a jedan britanski vojnik čuo je pucnjeve i otvorio vatru na naoružanog Iračanina kojeg je usmrtio. U Bagdadu, pak, bolnički dužnosnici su objavili da je jedan Iračanin ubijen, a više ih je ranjeno u sukobu između američkih vojnika i bivših pripadnika iračkih snaga.

U Britaniji se nastavlja se negativni publicitet usmjeren na premijera Tonya Blaira. Nedjeljni Times objavio je izvatke iz nove knjige bivšeg ministra vanjskih poslova Robina Cooka u kojima stoji da mu je dva tjedna prije početka rata Tony Blair osobno rekao da Irak ne raspolaže takvim oružjem. Glasnogovornik britanske vlade priopćio je da je apsurdno pomisliti da bi premijer Blair izjavio prije rata da Irak nema oružje masovnog uništavanja. Podsjetimo, gospodin Cook dao je ostavku na dužnost čelnika laburista u Predstavničkom domu parlamenta zbog neslaganja s premijerom Blairom oko rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG