Linkovi

Granić: 'Jučerašnjim proglašenjem ribolovno-ekološke zone Sabor zapravo nije proglasio ništa' (4/10/03) - 2003-10-04


Nakon duge i iscrpljujuće rasprave oko proglašenja gospodarskog pojasa, vladajuća koalicija se pod pritiskom susjeda i Europske komisije odlučila za proglašenje ekološko-ribolovnog pojasa sa sadržajem isključivo gospodarskog pojasa. Tako što ne postoji u međunarodnom pravu, pa postoji dojam da je sabor izglasao "veliko ništa". To pitanje postavili smo bivšem ministru vanjskih poslova i predsjedniku Demokratskog centra Mati Graniću.

Mate Granić: Proglašen je neki hibrid, bastard – dakle, niti je proglašen gospodarski pojas, a niti je proglašena ekološko-ribolovna zona. Proglašen je gospodarski pojas koji ima sadržaj ekološko-ribolovne zone s odgodom od godine dana. Ja sam sinoć kazao, da sam ministar vanjskih poslova, ne znam kako bih to objasnio Europskoj uniji.

Glas Amerike: Vi tvrdite da je Hrvatska s proglašenjem gospodarskog pojasa zakasnila?

MG: Točno. Ovo je trebalo učiniti šest mjeseci ili godinu dana prije, konsenzusom u hrvatskom Saboru i trebalo je donijeti gospodarski pojas koji je temeljen na međunarodnom pravu, na Konvenciji o pravu mora iz 1982. godine i gdje jurisdikciju nakon toga u slučaju spora imaju Ujedinjeni narodi. To je nešto na što se susjedi mogu ljutiti, može čak i Europska komisija davati neka drugačija mišljenja. Budući da o tome još nema nikakve deklaracije Europske unije, a ona će postojati tek nakon venecijskog sastanka, Hrvatska je trebala iskoristiti to vrijeme. Zašto? Vjerojatno će u toj deklaraciji postojati jedna točka o tome da se prethodni aranžmani poštuju.

GA: Koga uopće ova odluka obvezuje?

MG: Da biste vi implementirali neku odluku, Hrvatska, velike sile, recimo Njemačka, Engleska, Francuska imaju svoju ratnu mornaricu da bi to implementirale. Prema tome što se tiče Hrvatske, ovako nešto moguće je implementiratim konačnim dogovorima, vjerojatno multilateralno, dakle s Europskom unijom.

GA: Dakle ona u svakom slučaju najzainterisiraniju stranu - Italiju - ne obvezuje?

MG: Točno. U ovom slučaju sasvim sigurno da će Italija učiniti sve u Europskoj uniji da Hrvatska prihvati deklaraciju iz Venecije.

XS
SM
MD
LG