Linkovi

Na sastanku EU u Rimu o preostalim zaprekama novom Ustavu (4/10/03) - 2003-10-04


Čelnici Europske unije sastaju se u Rimu na skupu kojem je cilj rješavanje preostalih zapreka novom Ustavu. Unija želi donijeti Ustav kako bi se uspostavila nova pravila upravljanja nakon proširenja ove organizacije.

Čelnici 15 zemalja članica i deset zemalja kandidata za članstvo stigli su u Rim pod jakim mjerama sigurnosti jer su se u gradu okupili deseci tisuća ljudi koji su sudjelovali u velikom anti-globalizacijskom skupu. Jutros je oko 50 prosvjednika razbijalo prozore na vladinom sjedištu, a više desetaka ih je uhićeno. Na skupu Europske unije, južno od Rima, objavljena je zajednička izjava u kojoj stoji da novi Ustav predstavlja temeljni korak u učinkovitijem djelovanju Unije.

Čelnici su opisali nacrt Ustava kao dobar temelj za pregovore. No problemi postoje. Neke zemlje, uključujući utemeljitelje Unije, ne žele mijenjati nacrt Ustava dok se druge zalažu za promjene u sustavu glasovanja. Na polju obrane, ostavlja se mogućnost članicama da – ako žele - svoju vojsku uključe u zajedničke oružane snage Unije. Britanija, međutim, tvrdi da to predstavlja potencijalni izazov NATO savezu. Neslaganja postoje i oko toga treba li se u Ustavu spominjati europsko kršćansko naslijeđe.

XS
SM
MD
LG