Linkovi

Vijeće sigurnosti: Skepsa prema američkom prijedlogu o obnovi Iraka (4/10/03) - 2003-10-04


Američki prijedlog nove rezolucije Vijeća sigurnosti o Iraku nailazi na sve veću skepsu u Ujedinjenim narodima, nakon što ga je kritizirao i glavni tajnik svjetske organizacije Kofi Annan.

Dan nakon što je glavni tajnik Annan izjavio da američki prijedlog o obnovi Iraka nije krenuo u smjeru koji je on preporučio, u sjedištu UN-a u New Yorku jučer su se čule sve oštrije kritike. Dok se predstavnici zemalja članica okupljali da bi na sastanku Vijeća razgovarali o američkom prijedlogu, mnogi su izražavali duboke rezerve.

Francuska i Rusija, koje imaju pravo Veta u Vijeću sigurnosti, izrazile su nezadovoljstvo, ali nisu spominjale mogućnost veta. Francuski glasnogovornik izjavio je da američki prijedlog ne uvažava francuske razloge za zabrinutost. Njemačka, koja nema pravo veta, naznačila je da je pred prijedlogom dug i neizvjestan put do usvajanja. Njemački veleposlanik u UN-u Gunter Pleuger izjavio je da su najvjerojatnije potrebne dodatne regvizije.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan zalaže se za brzi prijenos vlasti u Iraku prijelaznoj iračkoj vladi koja bi zatim zatražila pomoć šire međunarodne zajednice. Sličan pristup zagovaraju i Francuska, Njemačka i Rusija.

Američkim se prijedlogom, pak, predviđa prvo sastavljanje ustava, a zatim održavanje izbora. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama zadržala bi kontrolu nad zemljom, sve dok ne bude izabrana nova vlada.

Gospodin Annan razgovarao je o američkom prijedlogu jučer s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom. Gospodin Annan je rekao da bi brzo formiranje vlade u Bagdadu pomoglo u zaustavljanju napada na koalicijske snage. Gospodin Powell je kazao da se Sjedinjene Države neće dati pod pritiskom navesti da prerano predaju vlast.

Nakon jučerašnjih konzultacija u Vijeću sigurnosti, američki veleposlanik u svjetskoj organizaciji John Negroponte kazao je da je Washington još uvijek spreman na kompromis. Prema njegovim riječima, diplomatski proces pronalaženja najbolje formule za obnovu Iraka još je uvijek u tijeku.

Sljedećeg tjedna, pregovori se nastavljaju. Da bi rezolucija bila usvojena, Sjedinjeim Državama treba devet glasova "za" u Vijeću sigurnosti, s tim da niti jedna od pet stalnih članica ne smije uložiti veto.

XS
SM
MD
LG