Linkovi

Bush: Treba vremena da se u Iraku izgrade povjerenje i nada (5/10/03) - 2003-10-04


Predsjednik Bush je izjavio da je transfer vlasti u Iraku složen proces te da će – kako je rekao – trebati vremena da se izgradi povjerenje i nada nakon desetljeća represije i straha. Predsjednik je dodao da se ostvaruje napredak te da će Sjedinjene Države ispuniti obećanje o predaji vlasti Iračanima. Predsjednik je stao u obranu odluke da se napadne Irak kazavši da je glavni američki inspektor za oružje, David Kay, pronašao dovoljno dokaza koji opravdavaju vojnu akciju za svrgavanje Saddama Husseina.

***

Američki državni tajnik Colin Powell pokušava sačuvati nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom Sjedinjene Države žele osigurati dodatna sredstva i međunarodnu podršku za poslijeratni Irak. Gospodin Powell je dao jamstva glavnom tajniku svjetske organizacije Kofiju Annanu da Sjedinjene Države žele osigurati značajnu ulogu Ujedinjenih naroda u Iraku te da su otvorene za sugestije koje bi dovele do poboljšanja rezolucije. Gospodin Annan, koji je rekao da Ujedinjeni narodi neće pristati na drugorazrednu ulogu u Iraku, favorizira ruski i francuski pristup kojim se traži što brži transfer vlasti na prijelaznu iračku vladu.

***

Francuski predsjednik Jacques Chirac izrazio je razočarenje najnovijim nacrtom rezolucije Vijeća sigurnosti o Iraku dok američki državni tajnik Colin Powell pokušava izboriti podršku za rezoluciju. Gospodin Chirac je rekao da nova verzija rezolucije pokazuje samo mali napredak o velikim pitanjima, ali je dodao da je njegova zemlja voljna nastaviti konzultacije o nacrtu rezolucije, naročito s Rusijom i Njemačkom.

***

U Iraku – dva su Iračana ubijena u nasilnim sukobima između koalicijskih snaga i stotina bivših vojnika Sadamove raspuštene vojske u Bagdadu i Basri. Nasilni okršaji u Bagdadu započeli su kada su bivši irački vojnici, čekajući u redu obećanu plaću, počeli bacati kamenje. U Basri, britanski vojnik, koji je čuvao vojnike u redu za plaću, začuo je pucnjeve i ubio Iračanina koji je držao oružje. Prema riječima američkog glasnogovornika, nemire su potaknule glasine da nema dovoljno novaca za isplatu plaća svim bivšim vojnicima.

XS
SM
MD
LG