Linkovi

Rumsfeld o novom Iraku (5/10/03) - 2003-10-04


Sada kada je Saddam Hussein uklonjen s vlasti, rađa se novi Irak. To je zemlja u kojoj diktatorov sin ne može više odlučiti da izgubiti nogometnu utakmicu znači počiniti kazneno djelo, za koje sportaši zaslužuju da ih se muči i ubije.

U Iraku su danas ponovno otvorene gotovo sve glavne bolnice i sva glavna sveučilišta. Od oslobođenja 1. svibnja otvoreno je pet tisuća malih poduzeća. Osnovano je i iračko upravno vijeće i imenovana vlada. Započeo je proces pisanja ustava i raspisivanja slobodnih izbora.

Otvoreno je više od tri stotine sudova, koji preispituju dokaze i primjenjuju zakone. Osumnjičenici se ili pritvaraju do suđenja, ili se puštaju na slobodu. Nova iračka vojska upravo prolazi kroz obuku, a više od četrdeset tisuća iračkih policajaca izvodi zajedničke ophodnje s koalicijskim snagama. Cilj je, rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld, pomoći Iračanima da si sami pomognu.

"Nismo došli u Irak da bismo se bavili izgradnjom nacije. Naša misija jest da pomognemo Iračanima da sami izgrade svoju naciju. To je nešto što narod mora učiniti sam. Taj se zadatak ne može samo predati narodu. Mislim da to treba imati na umu," istaknuo je.

Dugoročna stabilnost Iraka, kazao je gospodin Rumsfeld, "neće doći iz nazočnosti stranih snaga…već iz razvoja lokalnih institucija koje funkcioniraju."

"To ne znači da treba potcjenjivati izazove koji se danas nameću u Iraku. Strani teroristi, ostaci stranke Baath i kriminalci čine razne stvari da bi spriječili prijelaz iračkog naroda na demokraciju. Možemo očekivati da će nastaviti napadati naše uspjehe i da će napadati i hrabre Iračane koji surađuju s nama. No, koalicijske snage se znaju nositi s tom prijetnjom," rekao je ministar obrane.

Put naprijed neće biti lak. No, demokratski Irak, u srcu Srednjeg Istoka, predstavljat će poraz zagovornika ekstremističkih ideologija, koji žele preuzeti kontrolu nad tom regijom. Obnova Iraka će potrajati, rekao je ministar obrane Rumsfeld, "No, ukoliko budemo postojani, Irak bi mogao postati model uspješnog prijelaza s tiranije na demokraciju i uspješnog oslanjanja na vlastite snage.

XS
SM
MD
LG