Linkovi

E.U. različito reagirala na hrvatsku namjeru proglašavanja zaštićene zone u Jadranu (3/10/03) - 2003-10-03


Europska komisija žali radi jednostrane odluke Hrvatske, izjavila je glasnogovornica vanjskopolitičkog povjerenika Emma Udwin. Hrvatska ima puno pravo proglašavanja zaštićene zone temeljem međunarodnog prava, tvrdi pak Ggregor Kreuzhuber, glasnogovornik povjerenika za poljoprivredu i ribarstvo.

Ovo su suprotstavljene ocjene dobovene u petak u Europskoj komisiji. Prve rekacije su kontradiktorne kao što je kontradiktorna i cijela ova priča u kojoj su, spletom okolnosti, u Europskoj komisiji prisiljeni izjašnjavati se o pitanju s kojim ona, pravno, nema nikakve veze.

K tome, Komisija se definira kao «čuvar Sporazuma», dakle čuvar slova zakona u Europskoj uniji, Unija je potpisnica međunarodne Konvencije o pravu mora na koju se Hrvatska poziva i na kojoj temelji svoju namjeru o proglašenju zaštićenog pojasa, a sada se od Komisije traži da Hrvatsku radi toga - doslovno! - sankcionira.

Reakcija iz Rima, ali u ime talijanskog Predsjedništva Europskom unijom, mnogo je ozbiljnija i teža jer se može prepričati kao otvorena prijetnja Italije da će hrvatska jednostrana odluka dovesti u pitanje hrvatske integracijske ambicije. Komisija je potvrdila primitak pisma odaslanog od talijanskog doministra za ribarstvo u kome ovaj protestira radi odluke Hrvatske tražeći intervenciju Komisije. Pismo se pažljivo proučava. Podsjećanja radi, europska je Komisija "snažno sugerirala" Hrvatskoj da ne žuri s odlukom.

XS
SM
MD
LG