Linkovi

'Špijunske svađe podižu temperaturu u metropoli' (3/10/03) - 2003-10-03


'Špijunske svađe podižu temperaturu u metropoli', naslovio je bostonski "Christian Science Monitor" svoj članak o najnovijim političkim zbivanjima u Washingtonu. 'Napetosti izazvane nevoljama u Iraku eksplodirale su u upiranja prstom u krivce i zadjevice na visokoj razini,' piše ovaj list, ističući razliku najnovijih zbivanja prema prethodnim burama u političkom središtu Sjedinjenih Država:

'Ove svađe nisu potpuno stranačke. U Kongresu, ključni republikanci zadaju Bijeloj kući jednako toliko muka koliko i demokrati oko pitanja financiranja obnove Iraka i potrage za nepronalažljivim oružjima masovnog uništavanja,' piše Monitor.

No, najzloslutnije po administraciju mogla bi se pokazati, - kako to Monitor naziva -, 'osveta obavještajaca koji su se osjećali zlouporabljeni napuhavanjem opasnosti režima Saddama Husseina.' Iza čitave hajke oko 'curenja' imena tajne agentice krije se spor oko politizacije obavještajnog rada, citira riječi bivšeg analitičara CIA-je "Christian Science Monitor.

A, na planu borbe protiv terorizma, "New York Times" izvješćuje da američka vojska vježba obaranje otetih putničkih zrakoplova i to čak tri do četiri puta tjedno. U nekim vježbama, vojska je čak iznajmila putničke zrakoplove, postavila kao posadu vojne dobrovoljce i izvela lažne otmice, sve do točke u kojoj bi ili piloti ili protuzračna obrana pucali na te zrakoplove.

Kako piše njujorški list, piloti koji lete na takvim misijama posebno su uvježbani i psihološki pripremljeni za slučaj da zaista moraju i 'za pravo' pritisnuti obarače. Istu obuku prolaze i posade protuzračnih baterija, kao i ostalo osoblje na tlu. Usporedo s vježbanjem obaranja, svi oni vježbaju i natjeravanje zrakoplova na slijetanje.

No, nakon 11. rujna, kako piše Times, postojale su i stvarne situacije koje su dale priliku za vježbanje - više od tisuću petsto puta u zadnje dvije godine američki su borbeni zrakoplovi provjeravali putničke avione koji su skrenuli s kursa, ili su ugasili svoje transpondere ili su među putnicima imali osobe koje su izazivale nevolju.

XS
SM
MD
LG