Linkovi

Nakon plastične operacije grudi - tri puta češće u samoubojstvo (3/10/03) - 2003-10-03


Jedna nova studija finskih i američkih znanstvenika pokazuje da su žene koje su se podvrgle kozmetičkom zahvatu preoblikovanja grudiju usadcima, tri puta sklonije samoubojstvu od ostalih žena.

Studija, - čiji su nalazi objavljeni u najnovijem broju časopisa "Annals of Plastic Surgery" -, obuhvatila je više od dvije tisuće žena kojima je u Finskoj, u periodu od 30 godina, bio izvršen plastično-kirurški zahvat na grudima.

Znanstvenici kažu da je visoka stopa samoubojstava neobjašnjiva, ističući da opća stopa smrtnosti među ženama s kozmetičkim zahvatom na grudima nije bila ništa veća nego kod prosječne ženske populacije.

Neki znanstvenici kažu da stopa samoubojstava možda odražava psihološki profil žena koje žele kozmetički promijeniti grudi, odnosno da su one kao skupina sklonije psihološkim problemima od ostatka stanovništva. Drugi znanstvenici smatraju da je visoka stopa samoubojstava posljedica poteškoća i bolova od kirurškog zahvata, do kojih može doći i godinama nakon operacije.

List "Washington Post" je u svom jučerašnjem izdanju izvijestio o ranijim istraživanjima žena u Švedskoj i Sjedinjenim Državama, koja su ukazala na isto tako visoke stope samoubojstava.

XS
SM
MD
LG