Linkovi

Powell o stranoj pomoći za Afganistan (4/10/03) - 2003-10-03


Sjedinjene Države predane su pomoći narodu Afganistana da izgradi svoju zemlju u demokratsku i bogatu državu koja poštuje ljudska prava. U protekle dvije godine, Afganistan je ostvario znatan napredak.

Otkako su se afganistanski čelnici okupili u prosincu 2001. u Bonnu da bi planirali budućnost svoje zemlje, svojim se domovima vratilo više od dva i pol milijuna izbjeglica. Četiri milijuna učenika - i dječaka i djevojčica - upisano je u afganistanske škole. Više od 500 klinika i 250 obrazovnih ustanova obnovljeno je. Ceste, uključujući auto-cestu koja povezuje Kabul i Kandahar, obnavljaju se.

U skladu s procesom iz Bonna, Afganistan planira održati izbore na nacionalnoj razini.

U kolovozu ove godine, NATO savez preuzeo je vodstvo nad međunarodnim sigurnosnim snagama u Kabulu i oko njega. Sudjelovanje NATO saveza u misijama u Afganistanu, rekao je državni tajnik Colin Powell, moglo bi dodatno porasti.

"Vidjeli smo neke naznake da snage na terenu počinju vjerovati da bi bilo korisno proširiti misiju i dalje od Kabula, bilo kroz razmještanje dodatnih regionalnih ekipa za obnovu ili kroz druge načine efikasnijeg korištenja snaga. To su sve postojeće mogućnosti," rekao je.

Oko šest tisuća pripadnika nove afganistanske nacionalne vojske završilo je obuku. Po prvi puta, vojne postrojbe obučavaju afganistanski vojnici. Neki elementi afganistanske vojske već su se pridružili koalicijskim snagama u akcijama hvatanja talibana i ostataka al-Qaide.

Međutim, sigurnosna situacija i dalje predstavlja ozbiljan problem. Prema riječima gospodina Powella, koalicija zna da su "izazovi u Afganistanu preveliki da bi se mogli nadići preko noći."

"Sjedinjene Države su predane pomoći koliko god bude trebalo da bi se ti izazovi nadišli. Pozivamo i druge zemlje da nam se pridruže u tom naporu," kazao je gospodin Powell.

"Na kocki je mnogo toga, u skladu s novim nadama naroda Afganistana," rekao je državni tajnik Powell te naglasio: "Afganistan ne smije nikada više postati zemlja represije i izvoznik mržnje, nasilja i nestabilnosti."

XS
SM
MD
LG