Linkovi

'Širenje saudijskog fundamentalizma u Sjedinjenim Državama' (2/10/03) - 2003-10-02


Velik dio naslovnice današnjeg "Washington Posta", kao i dvije stranice nakon toga, zauzima članak pod naslovom 'Širenje saudijskog fundamentalizma u Sjedinjenim Državama'. Saudijski wahabizam, rigidna i fanatična verzija islama, proširena je diljem Amerike kao mreža džamija, škola, dobrotvornih organizacija, te web sajtova, koja se, posljednjih mjeseci, našla pod povećalom FBI-ja, piše washingtonski list.

Wahabizam se širi čitavom Sjevernom Amerikom na način koji izaziva zabrinutost, posebice zato što nema nikakve sumnje da se radi o vjerskom uvjerenju koje nema nikakvu toleranciju prema kršćanstvu, židovstvu, pa niti prema drugim oblicima islama, ističe Post. Mreža wahabističkih džamija i škola privukla je pažnju FBI-ja zbog opetovanog iskrsavanja povezanosti s teroristima iz napada od rujna 2001. godine.

U tom se kontekstu, u samom uvodu članka spominje jedan ministar vlade Saudijske Arabije koji je, u kolovozu 2001, kratko prije nego što je postao ministar, obilazeći mnoge od tih ustanova, prošao i kroz one koje su koristili i tada budući otmičari zrakoplova kojima su izvršeni napadi. Štoviše, taj je današnji ministar upravo 10. rujna boravio u istom hotelu u kojemu i trojica otmičara, koji su slijedeći dan udarili zrakoplovom u Pentagon. Kako piše Post, svrha tadašnjeg putovanja spomenutog ministra ni do danas nije poznata.

XS
SM
MD
LG