Linkovi

Sloboda u Iraku (2/11/03) - 2003-10-02


Kao što je rekao predsjednik George Walker Bush, nakon svojeg oslobođenja, "narod Iraka počeo se susretati s problemima i izazovima, baš kao i svaka druga zemlja koja se zaputila putem demokracije. Ipak, njihova budućnost obećava im život u dostojanstvu i slobodi, a to je vrlo daleko od odvratne i zle tiranije koju su do sada poznavali. Diljem Iraka," rekao je predsjednik, "sloboda čini život boljim."

Poslijeratni Irak doista ima mnogo primjera uspjeha. Škole se obnavljaju, a sveučilišta ponovno otvaraju. Obnavljaju se i vodovodni sustavi, te elektroprivredni i komunikacijski sustavi. Gradska i seoska vijeća ponovno funkcioniraju. Nove policije snage se obučavaju i raspoređuju na teren. Banke izdaju zajmove. Iračko upravno vijeće imenovalo je kabinet od 25 članova, koji će predvoditi iračka ministarstva.

Kako je istaknuo novoimenovani irački ministar za elektroenergetiku Ayham Sameraei, Iračani se sada mogu izražavati bez straha: "U posljednjih pet mjeseci, Iračani uživaju slobodu govora. Trenutno imamo 86 dnevnih listova, dok smo ih prije rata imali samo tri do četiri, i svi su bili pod kontrolom vlade. Danas nitko nema kontrolu nad tih 86 listova, osim pojedinaca koji su im vlasnici."

Unatoč poteškoćama koje dolaze s oslobođenjem, kazao je ministar Sameraei, narod Iraka uživa novostečenu slobodu: "Znamo da danas svaki Iračanin može slobodno kupiti što god želi. To je sloboda koja nam je ranije nedostajala i koju smo dobili u proteklih pet mjeseci. Ukoliko nam irački narod i Amerikanci pomognu u sljedeću godinu i pol, imat ćemo posve drugačiji Irak, Irak koji je spreman pomoći Sjedinjenim Državama i slobodnom svijetu i zemljama oko sebe. Izgradit ćemo demokraciju i Irak će postati uzor za cijeli Srednji Istok i sve zemlje oko nas."

Kao što je rekao Paul Bremer, civilni upravitelj u Iraku, "Sloboda je važna. Podjednako je važna u Iraku, kao i u Montani, Cornwallu ili Indoneziji. Važno je da to upamtimo i da gledamo dalje od oružanih obračuna i nestanka struje, te da se s vremena na vrijeme sjetimo širokog niza prava koja Iračani danas uživaju zbog pobjede nad tiranijom Saddama Husseina.”

XS
SM
MD
LG