Linkovi

Pjesnikinja Louise Gluck - novi laureat poezije u SAD (2/10/03) - 2003-10-02


Ovaj mjesec Sjedinjene Države dobivaju novog laureata poezije. Ove će godine to priznanje pripasti Louise Elisabeth Gluck, koja je već osvojila nagradu Pulitzer i druga odlikovanja.

Louise Gluck dvanaesta je osoba imenovana za pjesničkog laureata, počasnu funkciju utemeljenu 1986. godine. Do tada, prvi pjesnik SAD nije imaj taj naziv, ali je imenovan još od 1937. godine. Ona je treća žena koja će ponijeti laskavi naziv laureata američke poezije. James Billington, ravnatelj Kongresne knjižnice, objavio je imenovanje gospođe Gluck, rekavši da će ona svojim odlučnim i iskrenim pjesničkim stilom mnogo pridonijeti struci.

Prošlogodišnji nacionalni pjesnik bio je Billy Collins, koji je odslužio dva jednogodišnja mandata na toj poziciji. Louise Gluck će biti uručeno 35 tisuća dolara, a bit će odgovorna za organiziranje skupova čitanja poezije. Ona će sudjelovati i u manifestacijama u veljači i svibnju sljedeće godine. Louise Gluck kaže da će se posebno založiti za prepoznavanje odličnih radova mladih pisaca, a također će biti aktivna kao sudac na Skupu mladih pjesnika sveučilišta Yale.

Louise Gluck počela je pisati poeziju kao dijete. Rođena je 1943. godine, u New Yorku, gdje je kraće vrijeme pohađala sveučilišta Sarah Lawrence i Columbia. Posljednjih dvadeset godina na Koledžu Williams, u saveznoj državi Massachusetts, predaje književnost, kreativno pisanje poezije i suvremenu poeziju. Obveze na fakultetu gospođa Gluck nastavit će obavljati i tijekom svojeg mandata kao nacionalni pjesnik.

Louise Gluck je napisala devet knjiga poezije, uključujući zbirke "The Seven Ages", "Vita Nova" i "Ararat", a, zbirkom "The Wild Iris", osvojila je Pulitzerovu nagradu, 1993. godine.

XS
SM
MD
LG