Linkovi

Upitnik Europske komisije sljedeći tjedan u Bruxellesu (2/10/03) - 2003-10-02


Upitnik Europske komisije Hrvatskoj odgovoren je i sada na posao stupaju stručnjaci, da bi Komisija do ožujka ocijenila je li vrijeme otvaranju pregovora s Hrvatskom za ulazak u EU.

Odgovori na upitnik europske Komisije gotovi su i putuju u ponedjeljak u Bruxelles skupa s premijerom Račanom. Upite je hrvatskoj strani svečano uručio predsjednik euro-Komisije Romano Prodi. Dio 4.560 pitanja nije odgovoren, oko deset posto pitanja nije dobilo traženi odgovor iz razloga što ih Hrvatska nema. Razlozi su obrazloženi – to je ujedno i pokazatelj do koje su mjere hrvatska državna uprava i svakodnevica uopće stigli u procesu prihvaćanja europskih standarda življenja.

Da znademo sve odgovore već bismo bili u Uniji, našalili su se predstavnici RH ovdje u Bruxellesu. Komentar je točan. Najmanji dio odgovora pokriva politička pitanja – svega 300 stranica u odnosu na deset puta duži tehnički dio. Oko njega će ipak biti najviše problema jer odgovori sadrže i tako škakljivu temu kao što je suradnja Hrvatske s haaškim Tribunalom za ratne zločine. Europska komisija već je sastavila međuresorsku radnu skupinu za provjeru odgovorenog upitnika. Predvodi je Michael Leigh, direktor u Općoj upravi vanjskih poslova a skupina okuplja stručnjake iz svih Komisijinih direktorata. Odgovori će se dakle vrednovati na razini stručnjaka. Komisija je obećala svoj nalaz dati na proljeće, u ožujku će biti gotov njegov prvi nacrt.

Šest mjeseci je standardan rok testiranja podobnosti kandidata. Europska komisija vrednovati će stupanj promjena u Hrvatskoj i ispunjavanja tzv. kopenhagenskih kriterija pune demokratizacije i zaživljavanja tržišnog gospodarstva nadopunjene uvjetima iz regionalnog paketa sadržanim u povratku izbjeglica, dobrosusjedstvu i suradnji s den Haagom. Osim upitnika, Komsiija će koristiti različite izvore informacija. Komisija prepruča državama – članicama i tijelima EU da li će vrijeme otvoriti pregovore o ulasku u Uniju s Hrvatskom ili za to još nisu sazreli uvjeti. Najgori varijanta za Hrvatsku bila bi, smatraju dobri poznavatelji problematike, da Komisija preporuči otvaranje pregovora ali da pregovarački proces počne s odgodom mnogo kasnije.

XS
SM
MD
LG