Linkovi

Bush o SAD i Rusiji (2/10/03) - 2003-10-02


Hladnoratovski dani su okončani. Sovjetski komunizam odavno je prestao biti prijetnja svjetskom miru. Posljednjih godina Sjedinjene Države i Rusija ostvarili su napredak u uspostavljanju novog odnosa koji je, kako je rekao predsjednik George Bush, svobuhvatan i snažan: "Rusija i Sjedinjene Države su saveznici u ratu protiv terorizma. Obje naše zemlje su osjetile posljedice terorizma, obje naše vlade poduzimaju akcije kako bi ih zaustavili. Niti jedan cilj ne opravdava teror. Teroristima se treba suprotstaviti gdjegod šire kaos i razaranje, uključujući Čečeniju. Trajno rješenje tog sukoba postići će se okončanjem terora, poštivanjem ljudskih prava i političkim rješenjem koje će voditi ka održavanju slobodnih i pravednih izbora."

Tijekom posjete Sjedinjenim Državama, ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se s gospodinom Bushom. Oni su razgovarali o ratu protiv terorizma: "Predsjednik Putin i ja razgovarali smo o proširenju naše suradnje u Iraku i Afganistanu. Predsjednik i ja smo se složili da će Amerika, Rusija i cijeli svijet imati koristi od napretka stabilizacije i slobode u ovim zemljama zato što slobodne i stabilne zemlje ne potiču ideologije ubijanja i ne prijete narodima drugih zemalja."

Sjedinjene Države i Rusija, rekao je predsjednik Bush, odlučne su boriti se protiv terora, očuvati mir u problematičnim područjima te zaustaviti širenje oružja masovnog uništavanja: "Odlučno pozivamo Sjevernu Koreju da potpuno, na provjerljiv način i neopozivo okonča svoj nuklearni program. Odlušno pozivamo Iran da u potpunosti ispuni sve svoje obveze koje proizlaze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Tražimo način intenziviranja naše suradnje po pitanju raketne obrane zato što našim zemljama prijete izopćeni režimi koji mogu biti naoružani smrtonosnim oružjima."

Gospodin Bush je istaknuo i povećanje ekonomske suradnje između Sjedinjenih Država i Rusije. Očito je, rekao je predsjednik Bush, stare sumnje uzmiču pred novim razumijevanjem i poštivanjem.

XS
SM
MD
LG